17. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder: Arco Varal ei ole raha Ukraina projektis osalemiseks

Ühendatud Kapitali nõukogu liige Hillar Teder ütles Äripäevale, et Arco Vara osalemise Ukraina suurprojektis lükkas uppi finantskriis, mistõttu Arcol ei ole aasta tagasi lubatud 17 miljonit dollarit (ligi 205 miljonit krooni).

Teder ütles, et Arco Vara ja Sigma Real Estate Ltd vahelise lepingu kohaselt kohustus Arco maksma 10 miljonit dollarit (120 miljonit Eesti krooni) Simferopolise kaubanduskeskuse aktsiakapitali ning andma 17 miljoni dollari ulatuses allutatud või omakapitali laenu kaheks kuni kolmeks aastaks. „Esimese makse aktsiakapitali ta tegi ära. Tol ajal oli tal arvel umbes 600-700 miljonit krooni, see oli aasta tagasi. Siis hakkas finantskriis pihta, pangad hakkasid talt (Arco Varalt- toim) raha tasapisi tagasi imema,“ rääkis Teder asjade käigust.

Sigmal olid Arco Vara eest teatud kohustused täita, mis kõik umbes möödunud aasta septembriks täidetud said. Siis pidigi Arco Tederi sõnul aktsionäriks tulema, kuid tal ei olnud enam raha. „Selle tõttu ei jäänud tal (Arco Varal-toim) muud üle, kui ütelda, et ta osaleda ei saa, sest enam tal 17 miljonit dollarit ei ole,“ selgitas Teder.

Arco Vara 2008. aasta aruandest nähtus, et kuni Ukraina äripartner pole ühiste kavatsuste protokollist tulenevaid nõudeid täitnud ja Arco Vara pole Simferopoli projekti aktsiate omanikuks saanud, on ettevõttel võimalik 12 kuu jooksul tagasi saada kogu Ukraina investeering (aktsiate ettemaks ja antud laen), ehk 105,1 mln krooni koos kokku lepitud intressidega. Küsimusele, kas Arco Varal oli õigus 12 kuu jooksul projektist tagasi astuda, vastas Teder „niivõrd-kuivõrd“.

Teder: saame Arcoga normaalselt läbi

Ühendatud Kapitali nõukogu liikme sõnul garanteeriti projektis seda, et Sigma Real Estate täidaks kõik omapoolsed kohustused. „Me tegelikult ei vaidle ju selle üle, me saame Arcoga normaalselt läbi ja saame aru, et kui ettevõte on sattunud sellisesse seisu ja tal vahendid puuduvad, siis ta ei saa seda projekti teha,“ kommenteeris Teder. Ta lisas, et saab aru, et Arco Varal on praegu raha vaja, et lunastada juulis võlakirjad.

„Oleme saavutanud põhimõttelise kokkuleppe, kuidas me käitume, palju nad saavad raha paari kuu jooksul ja millal nad saavad selle ülejäänud,“ selgitas Teder edasist asjade käiku enda silmade läbi. Ta tõdes, et pooled ei ole jõudnud nimetatud kokkuleppe allkirjastamiseni, kuid Arco Vara börsiettevõttena peab näitama aktsionäridele, et nende raha on hoitud ja kaitstud.

Kas väidate, et tegemist oli vaid formaalsusega? „Jah, selles mõttes oli natuke formaalne, meil põhimõttelisi erimeelsusi ei ole. Istume ju ühes ja samas paadis ja kellegi huvi ei ole seda kummuli keerata,“ vastas Teder, kelle sõnul võib veel selle nädala lõpp või järgmine tuua allakirjutatud kokkuleppe Arco Vara ja Ühendatud Kapitali vahel.

Arco Investeeringute AS esitas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Arbitraažikohtusse hagiavalduse 137 mln krooni sissenõudmiseks AS Ühendatud Kapital'ilt ning taotluse hagi tagamiseks. Arco hagi tagamiseks seab Harju maakohus AS Ühendatud Kapital tütarettevõte aktsiate ja osade käsutamise keelumärked, arestib võlgniku rahalised vahendid Eesti krediidiasutustes ning seab kohtulikud hüpoteegid ettevõtte kinnistutele.

Arco Investeeringute ASi, Sigma Real Estate Ltd ja ASi Ühendatud Kapital vahel on sõlmitud 26.veebruaril 2008. aastal kavatsuste protokoll. Protokolli eesmärk oli sätestada põhitingimused ja -printsiibid Arco poolt 50% osaluse omandamiseks Küprose äriühingus, mis omakorda omas ja haldas Ukrainas paiknevate kaubanduskeskuste arendust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474