28. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellijate makseraskused pitsitavad projekteerijaid

Ehitussektorit tabanud likviidsuskriis lööb valusalt projekteerijaid, sest kuni pooled tellijad ei oska täna öelda, millal nad valminud töö eest maksta saavad. Halvemal juhul on tellija juba pankrotis.

Näiteks võlgnes tuntud arhitektuuribüroo Urban Mark maksu- ja tolliametile 26. märtsi seisuga 205 152 krooni, millest ligi 90 tuhat krooni oli käibemaks ja ligi 80 tuhat krooni sotsiaalmaks.

Arhitekt Ülar Mark selgitas: „Meie võlg maksuametile on ajutine nähtus. See tuleneb sellest, et tänane majandussituatsioon on ka osad meie kliendid keerulisse olukorda pannud ning nad on sunnitud maksetega viivitama.“

„Ehitussektor on teatavasti praegu väga raskes olukorras ning vaadates ümberringi toimuvat on meil väga hästi läinud, kui kliendid ainult maksetega viivitavad,“ lisas Mark.

Mark ütles, et n-ö probleemseid kliente, kes töö telliks, selle eest maksmata jätaks ning sihilikult pankrotti teeks, arhitektuuribürool Urban Mark pole. „Ükski meie klient pole keeldunud maksmast, kuid osad neist on sunnitud makseid ajatama, sest täna on pankadest praktiliselt võimatu käibevahenditeks laenu võtta,“ tõdes ta. Margi kinnitusel painab samasugune käibevahendite mure ka teisi arhitektuuribüroosid ja võimalik, et mõnel jäävadki rahad saamata.

„Me oleme oma allhankijatele kõik arved tasunud,“ lükkas Mark samas ümber kuulduse, et Urban Mark on mitmele oma alltöövõtjale võlgu. Mõned ülekanded võivad hilineda kuni tellija maksab meile, tunnistas Mark, kuid võlgu pole tema sõnul kellelegi jäädud.

Arhitektibüroo Hoerdel arhitekt Anu Vaarpuu tõdes, et neil jäi ühe suurema kinnisvaraarendaja pankrotipessa pool miljonit krooni, kuid võlgu on jäänud ka teised tellijad. „Põhiline on see, et üks suurem arendaja läks pankrotti,“ selgitas Vaarpuu maksuvõlgade tekkimist. „Oleme aga pidanud tegema kreeditarveid, sest ka teised on võlgu jäänud ega tea, millal saavad maksta.“

Möödunud nädala lõpus maksuvõla kustutanud KOKO arhitektid juhataja Andrus Kõresaar rääkis samuti, et ehitusturu madalseis ning tellijate makseraskused panevad arhitektuuribürood raskesse seisu. „See paneb meid kui projekteerijaid väga keerulisse olukorda,“ kommenteeris Kõresaar. „Ma ei taha absoluutselt halada, olen praegu optimistlik fatalist,“ lisas Kõresaar. Samas pole talle teada, kui kaua nõustuvad töötajad palgaraha ootama. „See lööb ka töötajatel jalad alt, sest neil on laenud, vaja tööle tulla ning maksta lasteaias käiva lapse eest,“ lausus Kõresaar.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474