13. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ebakindlus ja selgusetus turul pärsivad ostmist

Märtsiga langesid hinnad korteriturul 12 protsenti, ent tehingute arv oluliselt ei tõusnud. Hirm tuleviku ees on peamine põhjus, mis sunnib otsustamist edasi lükkama.

"Tegemist on vabalangusega, kus hinnaliikumist juhivad valdavalt emotsioonid," rääkis Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman. Kui veebruaris oli Eesti 17 suurema linna korteritehingute kaalutud keskmine 13 084 kr/m2, siis märtsiks langes see 11 486 kroonini. Turu keskmise viivad Soomani sõnul alla sundolukorda sattunud inimesed, kes majanduslikel põhjustel on valmis iga hinna eest oma kinnisvarast loobuma. Tüüptehingute puhul ostjad just selliseid müüjaid valivadki.

Ostujõud on kõrgeim

Korterite ruutmeetri hind, mis märtsis langes 2005. aasta augustikuu tasemele, ei ole oluliselt kasvatanud tehingute arvu. Kui toona tehti kuus üle 2000 tehingu, siis märtsis osteti vaid 546 korterit. Lisaks madalale kindlustundele ei ole lihtne ka pangast laenu saada. "Praegu huvitab panku eelkõige laenu võtva isiku tulevane maksevõime ning seetõttu on ka kommertspangad küllaltki äraootaval seisukohal turule täiendava laenuraha suunamisel," avaldas Sooman.

Elanikkonna ostujõud on Soomani hinnangul oluliselt kasvanud. Pindi arvutuste kohaselt on selle aasta I kvartali ostujõud Tallinnas läbi aegade kõrgeim. "Kinnisvara ostusoovide arvu suurenemine on selge märk, et maksejõulise elanikkonna seas on langenud kinnisvara vastu tekkinud taas huvi. Samas on enamik ostuhuvilisi veel äraootaval seisukohal, oodatakse emotsioonide raugemist ning püütakse tabada hinnapõhja," kirjeldas Sooman olukorda turul.

Hind on väärtusele vastav

Konjunktuuriinstituudi juhtteaduri Leev Kuuma hinnangul pärsib kinnisvaraturgu praegu ostjate nõudluse väga madal tase. "Põhjuseks on tarbijate hirm tuleviku ees, mistõttu ei taheta kulutada, vaid pigem säästetakse," põhjendas Kuum, kes ei usu, et lähiajal nõudlus tekiks ning hinnalangus peatuks.

"Asi pole hinnas, mis on juba kinnisvara väärtusele vastav," märkis ta. Kuum rõhutas, et probleem on psühholoogilistes tegurites, mistõttu võib ka Tallinna keskmise korteri ruutmeetri hind langeda allapoole keskmist kuupalka, ent ostjaid ikka ei ole.

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimehe Jaanus Lauguse sõnutsi on uusarenduste ja vanemate korterite hinnad juba sarnased. "Arendajatel on vajadus kaubast lahti saada, mistõttu hinnapoliitika on väga paindlik. Keilas võib osta korteri uusarenduses alates 10 000 kr/m2. Teistkordsel turul müüjad ei kiirusta ja hoiavad hinda soovitud tasemel," rääkis ta.

Magalates langeb veel

Nagu Pindi Kinnisvara, ei kurda ka Uus Maa tööpuuduse üle. Lauguse kinnitusel on väga aktiivset huvi märgata Kadriorus ja kesklinnas. "Hinnakorrektuurid allapoole on siin märkimisväärsed. Praegu võib osta kortereid kesklinnas hinnaklassis 10 000-26 000 kr/m2," märkis Laugus.

Mustamäel, Õismäel, Lasnamäel ja Koplis on pakkumiste hulk väga suur ning hinnalangus jätkub. Remonditasemest ja suurusest olenevalt ollakse ostutehinguid valmis tegema hinnaklassis 8000-14 000 kr/m2. Laugus usub, et magalate korterite hinnad võivad langeda veel 10-20%.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474