13. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SDE töötas välja teise samba hüvitamise skeemi

Sotsiaaldemokraadid läksid tänasele valitsuse kabineti koosolekule välja töötatud kavaga, kuidas tänastele kogumispensionäridele pooleteistaastane riigipoolne sissemakse paus hüvitada.

„Meie välja töötatud skeemiga tagame selle, et teise pensionisamba süsteem säilib ja vabatahtlikkuse alusel on inimestel õigus valida ka variant, kus inimesed oma tulevases pensionis ei kaota,“ kommenteeris SDE fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

„Teise sambaga liitunutel on õigustatud ootus, et riik oma kohustused täidab,“ ütles Nestor. „See raha, mille me sisuliselt täna teise sambaga liitunute käest küsime – peab olema kogumispensionäridele hiljem hüvitatud. Säilib sama põhimõte mis kogumispensioni loomisel ehk siis tänaste riigi võimaluste korral teevad valiku kogumispensionärid, kuidas nad soovivad jätkata.“

Sotsiaaldemokraatide hinnangul ei saa vaadata pensionimaksete külmutamist eraldi muudest eelarve probleemidest – kriisile tuleb läheneda terviklike lahendustega ja toimivat riiki ei tohi unustada.

„Eurole üleminek on ülioluline, et luua eeldused uueks majandustõusuks, aga samal ajal ei saa me unustada toimivat riiki – siin tuleb poliitiliselt langetada väga tähtsad otsused,“ lisas Nestor.

Sotsiaaldemokraatide välja töötatud ja täna valitsusele esitatud kompensatsiooni skeem näeb ette, et kui riik plaanib 2009 ja 2010 peatada sissemaksed teise sambasse, siis inimesel säilib vabatahtlikkuse alusel võimalus omapoolseid sissemakseid alates 2010 jätkata ja riik on aastatel 2014-2017 kohustatud nendele inimestele omalt poolt senise 4% asemel 6% sisse maksma.

SDE kavas on kirjas, et kui pooleteist aastaks riik teeb maksepausi, siis 2011 aastal jätkub sissemaksete skeem 1% (inimeselt endalt) + 2% (riigipoolne sissemakse).

2012 taastub aga juba praegune 2% + 4% süsteem.

Sotsiaaldemokraadid olid algusest peale seisukohal, et teise samba sissemaksete peatamine saab olla arutlusel ainult siis kui riik täidab oma kohustused kogumispensionäridele hiljem tagant järgi.

„Meil on vaja kindlust, et riik võtab vastutuse oma tänaste otsuste eest ja hüvitab kogumispensionäride raha,“ oli sotsiaaldemokraatide seisukoht Nestori sõnul.

Tänased pensionieelikud, kes on sündinud 1951 ja varem saavad teha avalduse selle aasta lõpus ja siis säilib neil tänane 2 + 4 süsteem alates järgmisest aastast.

SDE töötas välja teise samba hüvitamise skeemi

SDE töötas välja teise samba hüvitamise skeemi

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474