23. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Anto Liivat: elamufondid vajavad suuremat toetust EL-i eelarvest

Tänasel V Balti elamumajanduse konverentsil toimunud Euroopa Parlamendi saadikukandidaatide debatil tegi Rahvaliidu juhatuse liige Anto Liivat ettepaneku suurendada järgmisel eelarveperioodil Euroopa Liidu eelarvest eraldatavate vahendite mahtu elamufondide toetamiseks.

Kuna eluase kuulub inimeste põhivajaduste hulka ning korterelamute, eriti suurt osa elanikkonnast majutavate suurte paneel- ja telliselamute renoveerimise küsimus muutub aasta-aastalt aktuaalsemaks, tuleb Anto Liivati sõnul mõelda võimalustele, kuidas seda parimal viisil teha.

Eesti saab Euroopa Regionaalarengu Fondist (ERDF) kuni 2013. aastani 1,1 miljardit krooni elamufondi renoveerimiseks, arvutuste kohaselt oleks selleks aga 2016. aastani kokku vaja 90 miljardit krooni, seega tuleks mõnevõrra suurendada euroliidust eraldatavate vahendite hulka.

"Täna on küsimus esiteks olemasolevate struktuurivahendite maksimaalses ärakasutamises ning teiseks järgmisel eelarveperioodil lisavahendite

saamises renoveerimise kaasfinantseerimiseks. Selleks on vajalik Euroopa Liidu 2014-2020 eelarveperioodi jooksul euroliidu eelarvest vahendite leidmine ning see peaks olema tulevaste Eesti eurosaadikute üks prioriteete," rääkis Liivat.

Debatil tegi Anto Liivat ka ettepaneku Eesti elamufondi soojapidavaks renoveerimise toetamiseks Euroopa Liidu vahenditest. Eesti kui Euroopa Liidu kõige põhjapoolsema postsovietliku riigi elamute soojapidavus ei vasta täna Euroopa Liidu kehtestatud standarditele, seetõttu ei ole meil võimalik energiat säästa ega täita Euroopa Liidu kliimalepinguga võetud kohustusi vähendada CO2 emissiooni 20% võrra, mis omakorda on vahend kliimasoojenemise vähendamiseks. Elamute soojustamise abil väheneksid inimeste küttearved ning suureneks energiasäästlikkus, samuti looks see projekt töökohti ning seeläbi tooks eelarvesse tulu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474