4. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vallavalitsus nõuab Rae mõisa müüjalt ligi 3 miljonit

Möödunud neljapäeval langetas Harju maakohus otsuse, et kiirkorras Rae mõisa maha müünud Aldo Korbe peab vallavalitsusele eelisostuõiguse kasutamata jäämisest tekkinud 2,8 miljoni krooni suuruse kulu hüvitama.

2006. aastal kirjutas Eesti Ekspress, et 15,65 miljoni krooniga müüki pandud Rae mõisas pole esialgu midagi luksuslikku - üle 45hektarise maalahmakaga saab kaasa lagunenud mõisahoone, milles keegi siiski elab. Krundi omanikuks on märgitud Aldo Korbe.

Rae vallavanem Raivo Uukkivi selgitas Äripäevale, et kohtuskäik sai alguse maa võõrandamisest. "Tegemist oli ühe maavõõrandamise tehinguga. Rae mõis ja temaga piirnevad alad. Korbe oli müüja. Kuna alal olid muinsusväärtused, siis seaduse kohaselt on võimalik kohalikul omavalitsusel ostja asemele astuda. Soov oli tagada Rae mõisa säilitamine ja piirnevatele rohealadele vabaajakeskuse rajamine," rääkis ta. Vabaajakeskus oleks Uukkivi sõnul seondunud hobustega.

Uukkivi lisas, et ostueesõiguse kasutamiseks näeb seadus ette teatud aja. Selle aja jooksul peab omavalitsus otsustama, kas ostueesõigust kasutada või mitte. "Volikogu selle otsuse (kasutada ostueesõigust - toim) õigeaegselt tegigi, kuid ilmnes, et enne tähtaja möödumist oli notar juba mitmeid tehinguid teinud ja see ostueesõiguse vormistamine polnud enam võimalik," märkis Uukivi.

"Kuna vald oli juba plaaninud sellele maale vabaajakeskuse loomist ja partner oli ka olemas, siis oli võimalik välja arvutada kui suure kahju vald sai. Sellest siis see hagi tuli. Vaheotsus on meile küll positiivne, kuid usun, et see protsess jääb venima aastateks," ütles vallavanem.

Kinnistusregistri andmetel sai politseinikuna töötanud Aldo Korbe Rae mõisa omanikuks 2004. aasta mais. Enne seda kuulus mõis Paul Raedale. 2006. aasta septembris müüs Korbe mõisa Hannes Raagile ja Kaido Groosile. Groos müüs talle kuuluvast osast pool edasi Karl Liivapuule.

Hannes Raagi mõttelisele osale mõisast on seatud 25 miljoni kroonine hüpoteek OÜ Incom Holding kasuks. Kaido Groosi tükk kinnisvarast on panditud OÜ-le Levalex Invest, hüpoteek ulatub 4 miljoni kroonini.

"Ta ei ole kohalik politseinik. Küll on ta kunagi olnud nii miilits kui ka politseinik. Kas ta täna veel töötab või ei, seda ma ei tea. Viimane kord nägin teda mõni aasta tagasi Saue Politseijaoskonnas," rääkis Uukkivi Aldo Korbest. "Rae vald kuulub oma asukohalt Maardu jaoskonna alla ja seepärast ei tea, mis seal Saue pool toimub ja kas ta veel teenistuses on."

Uukkivi sõnas samas: "Selle mõisa sai ta (Korbe - toim) päranduseks pärast viimase omaniku auto alla jäämist ja õnnetut lõppu. Mina ei tea kas neil oli veresugulus või mitte."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474