6. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andrus Saar: börsitipu kuutasu võib olla ka 50 miljonit

Maksku või 50 miljonit krooni kuus palka, kuid siis ei tohiks ka laeva-, lennuki või muud piletihinnad kallinenud kütusekulu tõttu tõusta, kommenteeris ettevõtte Saar ja Poll juht Andrus Saar börsifirmade juhtide töötasusid.

"Õiglusest on üldse väga kentsakas rääkida praegusel ajal," vastas Saar küsimusele, kas kahjumiga ettevõtte juht on õigustatud saama poole miljoni krooni suurust kuupalka. "Ameerika Ühendriikide ja Euroopa näited on meie jaoks piisavalt vapustavad, palgad on ülikõrged ja keegi ei suuda neid tegelikult ohjeldada," lisas ta.

Saar tõi näiteks, et Ameerika ettevõtetele antud abipakettidest läks osa raha otse tippjuhtide preemiate maksmiseks. "See süsteem pole kontrollitav. Öeldakse küll, et turumajandus reguleerib kõike, kuid praktika näitab, et kapitalismi kõik reeglid siiski ei toimi päris hästi. Eriti tingimustes, kus sisult puudub konkurents," rääkis ta.

"Eks see sõltub firmast endast, millist töötasu börsifirma juht saab, millised on nende tagavarad, millised on nende perspektiivid ja kellena juhid ennast seal positsioneerivad. Ka meil on mõned börsiettevõtete juhid tegelikult firmaomanikud," sõnas Saar.

"Maksku või 50 miljonit krooni kuus palka ainult, et ärgu tuldagu mulle, siis ütlema, et kütuse hind on kõrge ning seetõttu peavad olema laeva-, lennuki-, bussi-, või mõned muud piletihinnad kõrgemad," lisas ta. "Teatud börsifirmade suhtes, mis teenindavad tegelikult elanikkonda, peaksid tarbijad hakkama hääletama jalgadega ja väga aktiivselt," sõnas Saar.

Küsimusele, kas Eesti börsifirmade aktsionärid peaksid sarnaselt Euroopa omadele mässu tõstma juhtide kõrgete töötasude vastu, vastas Saar, et see on Euroopa, aga meie oleme teel Euroopasse. "Ma väga loodan, et me jõuame sinna kiiresti," ütles ta. Eestlastel oleks aeg küll igati juhtide kõrgete töötasude suhtes midagi ette võtta, lisas Saar.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474