18. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti abiturient saab omanimelise planeedi

Hugo Treffneri Gümnaasiumi abiturient Riinu Ots võitis oma uurimistööga USAs noorte teadusmessil põlevkivielektrijaamade õhusaastest 2. preemia keskkonnatööde kategoorias, osalemise Hiina noorteadlaste konkursil ja planeedi nimetamise tema järgi.

Otsa uurimistöö "Suitsujoa termilise tõusu mõju õhusaaste leviku arvutusele põlevkivielektrijaamade näitel" oli konkursil edukas. "Läbi aegade on see eesti õpilaste parim tulemus rahvusvahelistel konkurssidel, kuigi preemiaid on meie noored pälvinud pea igal aastal," rääkis sihtasutuse Archimedes teaduse populariseerimise üksuse juhataja Terje Tuisk.

Põhipreemia 2. koha eest sai Ots Archimedese teatel auhinnaks 1500 dollarit (17 300 krooni), lisaks nimetatakse tema järgi väike planeet või asteroid – nagu kõigil 1. ja 2. preemia saanutel. Lisaks võitis noor eestlanna Hiina Teaduse ja Tehnoloogia Assotsiatsiooni eripreemia, milleks on tasuta osalemine juulis toimuval Hiina noorte teaduskonkursil.

USAs Renos peetud noorte teadusmess Intel ISEF on maailma suurim gümnaasiumiealiste teaduskonkurss, kus osalevad parimad noorteadlased lisaks kõigile USA osariikidele ka ligi 50 välisriigist. Preemiaid antakse välja kokku ligi nelja miljoni dollari väärtuses. 2009. aasta konkureeris Intel ISEFil kokku 1500 noort 17 teaduskategoorias. Ots kandideeris kategoorias Environmental Science, kus osalenud 71 töö kohta anti välja üks 1. ning kolm 2. preemiat.

Otsa töö, millega ta USA konkursil osales, võitis selleaastasel Eesti õpilaste teadustööde konkursil gümnaasiumiastme I preemia. Kaheksandat aastat toimuvat konkurssi korraldavad SA Archimedes ning haridus- ja teadusministeerium. Otsa juhendaja on Tartu Ülikooli atmosfäärifüüsika vanemteadur Marko Kaasik.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474