16. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarahaldaja: elus püsimiseks peab end ohverdama

Staažikas kinnisvarahooldusfirma juht Vello Mäesepp ütles Äripäevale, et kinnisvara korrashoiu turg elab praegu masuga seoses üle raskeid aegu. Hinnad on kukkunud veerandi võrra ning haldureil tuleb ööpäevaringselt nurisevate klientide kõnesid vastu võtta.

"Täpselt nii see ongi," kommenteeris praegu Viimsi Valduste OÜ juhatuse esimehe ametit pidav Mäesepp CityHalduse OÜ juhi Heikki Linnu sõnu, kelle hinnangul langeb haldus- ja hooldusettevõtete tänavune käive 25%. "Need hinnad, mis olid aasta ja kaks tagasi, on eilne päev. Praegused hinnad on raudselt 20-25% all. Öeldakse, et võtame mujalt pakkumisi ja siis peab hinnas kaasa liikuma," kõneles ta.

"Pensionäridega oli lihtsam toime tulla," võrdles Mäesepp Brem Kinnisvarahoolduse juhiks olemise aegu. Viimsi Valduste OÜ tegutseb jõukamates piirkondades, kus kliendiks on buumi aegu kodu soetanud noored inimesed, kes loevad täna iga senti. "Nad tahavad väga täpselt teada, mis kuhu läks ja kui kuskil on mingi viga, siis on lärmi kui palju," rääkis Mäesepp.

"Me oleme püsikulusid kõvasti alla toonud, palku vähendanud," loetles Mäesepp samme, mida vee peal püsimiseks on tehtud. "Eks kõigil oli hindades õhku, kuid hiigelkasumite aeg on lõppenud."

Mäesepa hinnangul said suuremad firmad hindu veerandi jagu alla lasta küll, kuid väikefirmadel pole võimalik kliendi soovile nii palju järele anda. "Kui firmal on üks-kaks-kolm majakest, siis seal võib küll nälg majja tulla," kommenteeris ta. Viimsi Valduste kohta sõnas Mäesepp, et teist 25%, mis teeks kogu hinnalanguseks 50%, firma siiski välja ei kannataks.

"Kui läheb ära üks maja, pole hullu, võibolla pole midagi ka siis, kui läheb ära 10 maja, kuid kliente peab hoidma. Oleme nende hoidmiseks valmis teatud aja teenust pakkuma isegi alla omahinna," tunnistas Mäesepp.

Mäesepa sõnul on viimase poole aasta jooksul mõned majad isemajandamisele või konkurentidele üle läinud ka Viimsi Valduste kliendiportfellist, kuid sarnase probleemiga puutuvad hetkel kokku kõik kinnisvarahaldajad.

"Tuleb ennast ohverdada, et elus püsida," rääkis Mäesepp. Ta võtab kõigist korteriühistute üldkoosolekutest isiklikult osa, sest haldureil pole nii palju otsustusõigust, et nad saaksid nõudlike klientide kõiki probleeme lahendada. Ühtlasi soovivat kliendid, et nende kinnisvarahaldur võtaks ööpäev läbi telefoni vastu ning nende muredega kohe tegeleks. "No katsu leida tööle sellideid inimesi, kes mõtlevad nagu ülemused," märkis Mäesepp samas.

Viimsi Valduste OÜ kuulub koos raamatupidamisfirma Acros Finantsi, Maket Ehituse ja avariiteenuseid osutava Maket Kinnisvaraga Maket Gruppi. Maket Grupi käive oli mullu 35,4 miljonit krooni ning kasum 80 000 krooni. Tunamullu sai Maket Grupp 36,9 miljoni kroonise käibe juures 0,2 miljonit krooni kahjumit.

Konkurentidest suurendas ISS Halduse ning CityHalduse kõrval käivet ja kasumit ka Arkaadia Haldus, mis teenis 58 miljoni kroonise müügitulu juures 6,2 miljonit krooni puhaskasumit. 2007. aastal oli ettevõtte käive 46,6 miljonit ning puhaskasum 4,1 miljonit krooni.

Deljuan kukkus mullu 2007. aasta 0,3 miljoni kroonisest puhaskasumist 2,6 miljoni kroonisesse kahjumisse, firma käive vähenes 31 miljonilt kroonilt 20,3 miljoni kroonini.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474