24. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Afganistanis langes eile kaks kaitseväelast

Eile pärastlõunal langesid Afganistanis NATO operatsioonil lahinguülesandeid täites Estcoy-8 lahingpioneerid veebel Eerik Salmus (26) ja seersant Raivis Kang (26).

Afganistani põhiseadusliku valitsuse vastased mässulised ründasid lahingpioneeride soomukit isevalmistatud lõhkekehaga paari kilomeetri kaugusel patrullbaasist Pimon Lõuna Afganistani rahutus Helmandi provintsis Nad-e-Ali piirkonnas. Eesti pioneeride allüksus puhastas teed lõhkekehadest. Veebel Salmus langes rünnakus kohe, seersant Kang sai raskelt vigastada, tema elu ei õnnestunud meedikutel päästa, teatas kaitseväe peastaap.

1. Jalaväebrigaad on veebel Salmuse ja seersant Kangi lähedasi teavitanud. Kaitsevägi avaldas langenute lähedastele siirast kaastunnet.

Samuti avaldas langenud kaitseväelaste lähedastele kaastunnet president Toomas Hendrik Ilves. "Kaks perekonda on kaotanud poja, venna, ka mehe; Eesti riik on kaotanud oma vaprad sõdurid, kes täitsid kohust isamaa ees," ütles ta. "Mõlemad langenud olid demineerijad, kes puhastasid Helmandi provintsi lõhkekehadest, et tavalistel afgaanidel oleks turvaline elada," lisas riigipea.

Veebel Eerik Salmus alustas teenistust kaitseväes 2002. aastal ajateenijana Tapa Väljaõppekeskuses. Ta jätkas teenistust elukutselise kaitseväelasena Pioneeripataljonis ning hiljem Scoutspataljonis jaoülema ja lahingpioneerina. 2008. aastal osales veebel Salmus Estcoy-5 koosseisus välisoperatsioonil Afganistanis jaoülemana, kus sai ka haavata. Teda on autasustatud Kaitseväe eeskujuliku teenistuse ristiga.

Seersant Raivis Kang alustas teenistust 2003. aastal Piirivalve Narva-Jõesuu Õppekeskuses ajateenijana. Ta jätkas teenistust elukutselise kaitseväelasena Scoutspataljonis kuulipilduri, soomukiülema ja pioneer-demineerijana. Seersant Kang osales välisoperatsioonidel Afganistanis 2006. aastal Estcoy-2 ja aastail 2007-08 Estcoy-5 koosseisus.

Praegu teenivad Lõuna-Afganistani rahutus Helmandi provintsis kaks Eesti jalaväekompaniid Estcoy-8 ja Estcoy-E, logistiline toetuselement NSE-7, staabiohvitserid ja staabiallohvitserid. Jalaväekompanii Estcoy-8 teenib Suurbritannia juhitava Helmandi väekoondise koosseisus. Afganistani valimiste julgeolekut tagama lähetatud Estcoy-E on liidendatud USA merejalaväe 2. Brigaadiga.

Kokku on Eesti kontingendi suurus Afganistani Islamivabariigis 289 kaitseväelast. Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kaitseministeeriumi fuajees (Sakala 1, Tallinn) ja veebEerik Salmusilehel kmin.ee on avatud kaastundeavalduste raamatud.Raivis KangEerik Salmus

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474