31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loomaaia elevandid saavad kuus kaamerat

Oktoobrist paikneb Tallinna loomaaia elevandimaja juures kuus kaamerat, mida iga huviline saab arvuti tagant liigutada ja suumida.

Juba kevadest peale on loomaaias elava amuuri leopardi pesakonna tegemisi saanud kaamerasilma abil jälgida kas või kodudiivanilt. Üle maailma jälgib tähnilisi iludusi 700 inimest päevas. Nüüd lisanduvad neile elevandid ja tulevikus teisedki loomad.

Loomaaia direktori Mati Kaalu kinnitusel tulevad kaamerad ka loomade eluruumidesse. "Kaameraga saab näiteks jälgida neid loomi, keda külastajad mingil ajal muidu väljas näha ei saa," ütles Kaal. "Näiteks talvel on see ainus võimalus elevandipulli jälgida. Mõned loomad on jälle just öösel aktiivsemad. Kaamerat saab kasutada binokli asemel, jälgides sellega tähtsaid sündmusi, näiteks uute loomalaste sündi ka siis, kui loomaaed on suletud," rääkis ta.

Kaalu sõnul on kaameratest otsene abi ka loomaaiale endale. "Saame jälgida näiteks loomade söömist ja paaritamist," selgitas ta. "Kogu meile vajalikku infot on võimalik salvestada," sõnas ta Tallinna linnavalitsuse ajalehele Pealinn.

Palju kaameraid veel vaja oleks, ei osanud Kaal öelda. "Eks loomaaed kasvab ja areneb kogu aeg, ja vastavalt sellele tuleb neid siis ka lisada," märkis Kaal.

Tema jutu järgi on kaamerad osa arendatavast e-loomaaiast. Loomaaed paneb puuride siltidel oleva loomainfo internetti, huvilised saavad seda lugeda uutest internetikioskitest või oma sülearvutitest. "Tulevikus leiab kõigi meie loomade kohta põhjalikku infot loomaaia kodulehelt," kinnitas Kaal. "Lehekülje külastaja valib talle sobiva keele ja tal on võimalik loomaaia iga asuka kohta midagi põnevat kuulda ja näha," lisas ta.

Kaalu sõnul on internetis rippuvast infost kasu ka loomaaeda külastavatele inimestele. "Probleem on selles, et meie loomaaias käib nii palju rahvusi, et kui teave loomade kohta puuride siltidele kirjutada, ei paistaks loomad nende tagant enam välja," rääkis Kaal. Loomaaed tahab pakkuda internetis lisaks eesti keelele infot vene, inglise, saksa soome ja rootsi keeles.

Iga ekspositsiooni juurde tuleb internetikiosk, kust ülesriputatud teavet lugeda saab. Praeguseks on kolm kioskit paigas elevandimaja juures.

Üle loomaaia hakkab levima ka wifi, et külastajad, kel kaasas süle- või pihuarvuti, saaksid otsida sealt teavet loomade kohta. Loomaaia taotletud euroraha toel paneb kaablid paika ja loob lehekülje juurde sobiva infokeskkonna AS HotIT. "Teeme ühtse süsteemi, kuhu tulevikus piisab vaid uute kaamerate ja kioskite lisamisest," rääkis firma juhataja Harro Kalda. "Liidame süsteemi ka olemasolevad lumeleopardi kaamerad," lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474