3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hänni: Telekomi aktsia puhul turuhinnast lähtumine pole kohane

Eesti Telekomi ülevõtupakkumise õigluse hindamisel pole kohane lähtuda vaid aktsia turuhinnast, sest suuromaniku TeliaSonera huvi oli näidata hinda võimalikult madalana, ütles Kawe Kapitali partner Kristjan Hänni.

Hänni sõnul kasutasid Eestis börsiettevõtted turulanguse ajal reeglina võimalust omi aktsiaid tagasi osta. "Eesti Telekom, kelle aktsionärid selle õiguse samuti olid ettevõttele andnud, seda ei teinud," märkis ta. Võimalik, et otsus jäi TeliaSonera poolt kontrollitud nõukogu taha pidama, mis selle igakordselt pidanuks otsustama, lisas Hänni.

Kawe Kapitali partneri kinnitusel oli kuni eelmise aasta lõpuni aktsiate tagasiostmine sisuliselt maksuvaba võimalus aktsionäridele raha ettevõttest välja toimetada, dividendidelt tuli ettevõttel maksta tulumaksu. "Seetõttu oleks aktsiate tagasiostmine olnud kindlasti efektiivsem meetod. See, et seda ei tehtud, oli Telia huvides, kes soovis näha turuhinda võimalikult madalana," sõnas Hänni.

"Ja nüüd lähtuda sellistel asjaoludel pakkumise õigluse hindamisel turuhinnast pole vaieldamatult kohane," kinnitas ta.

Eesti Telekom teatas täna, et lükkab 20. novembriks kokkukutsutud aktsionäride erakorralise üldkoosoleku edasi 4. detsembrile. "Seoses mõnede vähemusaktsionäride poolt Eesti Telekomile esitatud ülevõtmist puudutavate küsimustega on sõltumatu audiitor täiendanud oma aruannet, et anda vähemusaktsionäridele täiendavat detailsemat informatsiooni ülevõtmisaruande kontrollimise kohta," põhjendas Telekom tänases börsiteates.

Hänni ütlusel on ta pöördunud seoses ülevõtupakkumisega Eesti Telekomi poole mitmes täpsustavas küsimuses. "Minu teada on Telia mõne väikeaktsionäri või tema esindajaga veel kohtunud," lisas ta. Hänni tunnistas, et väikeaktsionäride kriitika osaline arvestamine TeliaSonera poolt on samm õiges suunas. "Aga mitte piisav," lisas ta.

Hänni kinnitusel on Telekomi ülevõtmisaruannet kontrollinud sõltumatu audiitor KPMG esitanud "veel rohkem argumente, miks ta oma tööd antud juhul sisuliselt ei peaks tegema, vaid saab piirduda etteantud 93kroonisele hinnale oma templi pealelöömisega." Ta väitis, et turuhind ei saa ebalikviidsel turul olla ilmtingimata kohane lahend õiglase hüvitise määramisel. "Oleks elementaarne, kui audiitor üritaks ettevõtte väärtust hinnata ka tavaliselt sellistel puhkudel kasutatud meetoditega," rääkis Hänni.

TeliaSonera osalus Eesti Telekomis on tänaseks tõusnud üle 98 protsendi piiri.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474