11. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ken-Marti Vaher: kodulaenu intressid jäägu maksuvabaks

Rahandusministri tänane hõige kodulaenu intresside maksuvabastuse kaotamisest on koduomanike ja omanikeühiskonna vaenulik. See on nii vale asi kui ka tehtud valel ajal, ütles Riigikogu liige Ken-Marti Vaher.

"Maksuvabastuse ärakaotamine tähendab, et majandussurutise ajal hakkame ootamatult karistama neid, kes tahavad olla koduomanikud. See viiks järjekordse vähikäiguni, mis elamumajanduse elavdamise asemel looks hoopis uusi takistusi," kirjutas IRLi liige Vaher oma blogis.

Tema kinnitusel tuleb praegu käituda just vastupidiselt – jätkata koduomanike toetamist ja proovida aidata ka neid, kes pikaajalise kodulaenuga on sattunud ajutisse raskusse.

Kui kellelgi on soov otsida kinnisvarabuumi süüdlast, tuleb Vaheri ütlusel eelkõige vaadata otsa mitmetele pankadele. "Kasuminumbrite jahtimiseks ja konkurentide ületrumpamiseks hakati ühel hetkel suruma kodu- ja tarbimislaene ka nendele, kelle majanduslikus võimekuses võis kahelda isegi siis, kui majanduses kõik veel ilus ja roosa oli," kirjutas ta.

"Mitmed neist pankadest ja ka pangahärradest olid saransed nn kinnisvarabuumid ja -kriisid elanud üle Rootsis ning Soomes, kuid nendest ei suudetud või ei tahetud õppida midagi," lisas Riigikogu liige.

Vaheri sõnul pole kinnisvarabuum halb ega hea asi, vaid Eesti-suguses ühiskonnas paratamatu. "Kümned tuhanded inimesed tahavad pääseda välja amortiseerunud või piiratud võimalustega elamispindadest, mille märksõnadeks on stalinovkad, hruštšovkad või ka brežnenovkad. Panna neile pahaks või karistada neid selle eest on omane punasele mõtteviisile, millele ei mahu pähe arusaam omandi- ja kodutundest," kinnitas ta.

Kodulaenuvõtjad tuleb jätta rahule ja mõelda aktiivselt sellele, kuidas koduomanikuks saamist soodustada, märkis Vaher. "Tavaline inimene, näiteks noor pere saab turumajandusega ühiskonnas koduomanikuks kahel teel – kas ostab oma elamispinna välja (seda suudavad vaid vähesed) või võtab selleks pikaajalist laenu," kirjutas ta blogis.

"Kodulaenude intresside maksuvabastus loodi aastaid tagasi selleks, et muuta tavalistel inimestele oma kodu soetamine soodsamaks. Selle sihtgrupiks on just pikaajalised kodulaenu võtjad," lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474