12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn jäi loodetud 7 miljonist ilma

Tallinn otsustab tuleva nädala algul, kas jätkab kohtuuste kulutamist nõudmaks riigilt eelarve turgutamiseks ligi 7 miljoni krooni, mille kohalik omavalitsus tänavu kevadel Suva sokivabriku õigusjärgsele pärijale maksis.

Tallinna halduskohus jättis 10. novembri otsusega rahuldamata Tallinna kaebuse, millega linnavalitsus regressi korras riigilt 6 851 512 krooni ja viivisintressi nõudis.

"Ei ole veel otsustatud. Analüüsitakse kohtu otsust ja kujundatakse edasikaebamise osas seisukoht järgmise nädala alguseks," teatas linnavalitsus vastuseks Äripäeva küsimustele kavandatavate sammude kohta.

Tallinna halduskohtusse pöördumist põhjendas linnavõim veendumusega, et eksperthinnangu järgi 16 miljonit krooni maksvate Suva sokivabriku hoonete õigusjärgsele pärijale Olimpiada Lerenmanile kaotatud miljonid peaks hüvitama riik.

Kevadel jõustunud kohtuotsuse järgi tuli rahandusministeeriumil ja Tallinna linnal tagastamata jäetud sokivabriku eest 13,3 miljonit krooni hüvitist välja maksta. Ühtlasi tuli 82aastasele Olimpiada Lerenmanile korvata ligi 426 000 kroonile paisunud kohtukulud.

Omal ajal jäeti Tallinnas Kotzebue 1 asunud sokivabriku hoone ja selle juurde kuuluv maa kunagise omaniku Efraim Lerenmani pärijale tagastamata.

Omandireformi käigus erastas vabrikuhooned ja nende juurde kuuluva maa AS Sukktokk, mis praegu kannab Suva nime. Aastaid hiljem otsustas linnavalitsus Lerenmanile osa varast siiski tagastada ning kohustas vabrikut hooned oma bilansist maha kandma ja Lerenmanile andma.

AS Suva seda ei teinud. Ettevõte pöördus kohtusse ja saavutas võidu. Riigikohus leidis samas, et Lerenmanil on õigus omandireformiga tekitatud kahju hüvitamisele ja raha peaks tulema võrdselt nii riigi kui ka linnavalitsuse taskust.

Aastaid kestnud protsessi järel mõistis kohus vanale naisele välja 16 miljoni kroonise hüvitise. Mullu sai Lerenman Tallinna linnavalitsuselt ligi 2,8 miljonit krooni, ülejäänud summa maksti tänavu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474