16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tool: mind püütakse tõrjuda!

Pärast võimalikku turukuritarvitamist puudutava pressiteate avaldamist Äripäeva veebiküljel helistas toimetusse ettevõtja Toomas Tool, kelle väitel on temale esitatud süüdistus absurdne. 

Tooli sõnul tõstatasid selle Arco Vara suuraktsionärid Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas, kes püüdsid teda nö „liivakastist“ eemale tõrjuda.  

 

Mis te selle kohta ütlete, mis siin pressiteates kirjas on?

No mis selle kohta öelda saab? Advokaadid mul hoiavad kahe käega peast kinni – nemad on selle toimiku kolm korda edasi-tagasi läbi lugenud. Aru nad ei saa, milles süüdistatakse. Põhimõtteliselt, nagu mul advokaat väljendab: tulid finantsinspektsiooni kaks sorgus vuntsidega venda (mõtleb Tomingat ja Luitsalut), ütlesid, et paha lugu, keegi manipuleerib aktsiaga ja aktsiahind läheb alla. Tänu sellele nende repod võivad läbi kukkuda.

Aga see, mis siin kirjeldatud on, et pandi müüki 500 000 aktsiat, et kunstlikult tekitada negatiivset survet aktsiahinnale jne – et see ei ole siis õige?

Sisuliselt tuleb välja, et Eesti Vabariigis, kui sa paned müüki 500 000 aktsiat, võid sa osutuda kriminaalkurjategijaks. Mis on nagu täiesti absurdne lugu.

Ühesõnaga, see info, et korraldused olid, aktsiaid ostsite, aktsiaid müüsite, et see info vastab tõele?

Loomulikult. Kogu aeg oleme kaubelnud aktsiatega – nii kaua kui Eesti börs on olnud. Ainult kordagi ei ole sattunud mingisse ettevõttesse (Arco) kauplema, kus noored mehed arvavad, et see on nende liivakast ja sinna tulla ei tohi.

Seda järeldust, et te omasite siseinfot ja soovisite survestada teisi suuraktsionäre otsuste tegemisel, nagu siin must-valgel kirjas on – see on teie jaoks absurd?

See on täiesti absurdne lugu. Näete ise, mis järeldused teie tegite (Äripäeva artikkel Toomas Tooli üllatav tabamus). Teie tegite ju järelduse, pannes kokku need graafikud, et üritati osta aktsiaid kokku siseinfo najal, et siis raha teenida – üles (tõusu pealt). Aga vaadake, mis järelduse tegi finantsinspektsioon – et hoopis alla (languse abil teisi aktsionäre mõjutada).

Reedese süüdistuse eelduseks on see, et ma teadsin, et on siseinfo – tuleb mingi aktsiate tagasi ostmise programm. Ma ütlen teile ausalt, et ma ei osanud sellise asja peale üldse mitte tulla, sest ma olin täiesti veendunud, et aktsiaturg kukub veel.

Antud juhul oleks siseinfo see, et teadsite, mis on nende teiste suuromanike repo-laenude tingimused.

Aga kujutage nüüd ette, et kui ma tean, et neil on repo-laenud ja need aktsiad võivad müüki minna, kuidas ma siis ostan aktsiaid, et neid kõrgema hinnaga müüa?

See teooria on ju täiesti vale. Kui mina tean, et nendel on repod, siis see on ju naljakas ka selles suhtes, et kas Eestis üldse pangasaladusi pole? Lugedes seda, kus need repod olid – ma ei ole iialgi olnud nende pankade klient. See on ka absurdne lugu.

Aga see võimalus, et Arti Arakas teadis?

See on absurdne süüdistus selles suhtes, et nad olid ju Arakaga nii tülis, et ei rääkinud juba pikemat aega omavahel ühtegi sõna. Pikemat aega ei suutnud üksteisele otsa vaadata ja siis läksid pihtisid Araka rinna peal, mis repod neil on?

Tingimused on olulised.

V: Kas te arvate, et kui mul on täna tehtud repo ja täna te teate minu repo tingimusi, me nüüd aasta aega tülitseme ja aasta pärast te ikka oskate arvata, mis mu repo tingimused on? Ega see pole 10aastane eluasemelaen. Repod on kõik kolme-nelja-viiekuused. Ehk siis need tingimused on ammu muutunud selleks ajaks. Kuidas Arakas sai seda teada?

Milleks te sinna Arco Varasse sisse läksite?

Miks ostetakse mingeid asju ja miks müüakse? Tollel hetkel tundus, et müüakse odavalt. Kunagi ei olnud plaani üldse teda üle võtta. Et oligi väga lihtne – ostad ja müüd.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474