29. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arstid siunavad Ansipit ja võhiklikke tervishoiujuhte

Arstide Liit eesotsas Katrin Rehemaaga tegi avalduse, milles kritiseeris Eesti tervishoiu ülepolitiseeritud juhtimist.

"Kahetsusväärselt tehakse kogu rahva tervist mõjutavaid otsuseid lähtudes poliitikute muljetest ja arusaamadest, mitte aga inimeste vajadustest ja arstide ning tervishoiuspetsialistide seisukohtadest," seisab avalduses.

Arstide sõnul istuvad haiglate nõukogudes poliitikud ja juhatusedki koostatakse liiga sageli erakondliku kuuluvuse järgi.

"Värskeim näide poliitilise juhtimise ebapädevusest on praegune riigi valmisoleku puudumine gripiepideemiaks, tervishoiusüsteemi koordineerimatus ja kaootiline ning kontrollimata teabe edastamine avalikkusele," kritiseerivad meedikud.

Eesti Arstide Liit kutsub avalduses üles tervishoiu korraldamisel lähtuma põhimõttest, et kõikidele inimestele, sõltumata elukohast või sissetulekust, oleksid tagatud võrdsed võimalused arstiabi saada.

"Tuleb jõuda ühiskondlikule kokkuleppele, missugusel tasemel tervishoidu me soovime ja vajame, alles siis saab otsustada rahastamissüsteemi üle. Praegu tehakse valikuid täpselt vastupidises järjekorras: tervishoiusüsteemi toimimine ja inimeste kindlustatus arstiabiga sõltub sellest, kui palju sotsiaalmaksu  eelarvesse laekub," väidab liit.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on Euroopa riikides sotsiaalkulude osakaal sisemajanduse kogutoodangust keskmiselt 26%.

"Eestis on see 12% ehk üle kahe korra väiksem, millega oleme riikide pingereas kindlalt viimased. Arstkond on hämmingus peaministri avaldusest, mis käsitleb sotsiaalmaksu vähendamist, kuna see raskendaks veelgi abivajajate olukorda ning halvendaks arstiabi kättesaadavust," 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474