9. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva kelmid meelitavad kergeusklikke tööotsijaid välismaale

Detsembris on Ida Politseiprefektuuri ja Viru Ringkonnaprokuratuuri laekunud mitu avaldust kelmide kohta, kes meelitavad inimesi hea palga ja tööga välismaal, teatas prokuratuur.

Tegelikud töötingimused erinevad pakutust suurel määral. Halvimal juhul on inimesed jäänud üldse tööta ja neil ei ole ka raha Eestisse tagasisõiduks. Selliste kelmuste ohvriks on tänaseks langenud Ida-Virumaal üle 20 inimese. Seni on uurimise käigus tuvastatud kaks erinevat kelmuseskeemi.

Esimese juhtumi puhul lugesid kannatanud töökuulutusi uudisteportaalidest www.seti.ee ja teise puhul www.fill.ee. Tööpakkumistes otsiti soovijaid Hispaaniasse mandariine korjama. Pakkumisele reageerinud inimesed kohtusid tööpakkujaga, neile kirjeldati töötingimusi, töö sisu ja tasu. Neile selgitati, töö saamiseks tuleb ise maksta sõidukulu, dokumentide vormistamise ja esialgse majutuse eest 600 eurot. Novembri alguses sõitsidki osad töösoovijad Hispaaniasse. Sinna jõudes selgus, et majutus on ebanormaalsete tingimustega, kohal oli juba palju inimesi nii Eestist kui ka Lätist ja Leedust. Osad neist olid elanud seal kuid. Tagasisõiduks neil raha ei olnud ja enamikel ei olnud ka tööd raha teenimiseks. Kirjalikke töölepinguid inimestega ei sõlmitud. 

Teise petuskeemi kohaselt leidsid Narva ja Sillamäe elanikud internetist kuulutuse, et vajatakse ehitustöölisi välisriikidesse. Pakuti tööd Prantsusmaal, Saksamaal, Šveitsis ja Hollandis. Soovijatele lubati normaalseid töö- ja elamistingimusi. Selle juhtumi puhul sõlmiti töösoovijatega kirjalikud lepingud. Vahendustasuna tuli maksta 1000 krooni. Peale selle tuli kannatanutel maksta veel 600 eurone tööpaketi tasu. Tööpakett koosnes tööd pakkuva ettevõtte või selle vahendaja nimest ja abist dokumentide vormistamisel.

Tööotsijaile ei selgitatud, et tööluba saab vormistada ainult Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikele. Peale lepingute sõlmimist sõitis mitu gruppi isikuid tööle. Peamiselt Saksamaale ja Prantsusmaale. Sõideti oma autode ja kuludega. Üks grupp sõitis ühest linnast teise telefoni teel saadud juhiste alusel ning kontaktisikud neid ei oodanud. Teatud hetkel lülitasid kontaktisikud telefonid välja ning side nendega katkes. Mõni sõitis kohe tagasi koju, mõni hakkas ise omal käel tööd otsima, kuna raha tagasiteeks ei olnud. Üks grupp leidis Prantsusmaal kontaktisikute juhatuse peale siiski töö. Ebameeldiva üllatuse osaliseks said nad aga siis, kui hakkasid uurima töötasu kohta – nimelt teatas tööandja, et vahetult töötajatele ta raha maksta ei saa, kuna tal on leping firmaga, kellele on juba makstud. Firma kontakte aga kannatanutel ei olnud.

Eriti kahetsusväärne on see, et osad, kes olid kohapeal käinud ja petetuna tagasi tulnud, rääkisid oma kogemusest teistele töökuulutustele reageerinutele, kuid sellest hoolimata suutsid kelmid veenda neid välismaale tööle minema. Kahjusummad, mida kannatanud on pidanud kandma, on küllaltki suured, ulatudes veidi üle 10 000 krooni.

On alustatud kriminaalmenetlused karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Prokuratuur palub inimestel, kes on selliste kelmuseskeemide läbi kahju saanud, pöörduda politseisse.

Prokuratuur ja politsei soovitavad inimestel välismaale tööle sõites sõlmida kindlasti kirjalikud lepingud. Võimalusel tuleks enne lepingu sõlmimist kontakteeruda mõne inimesega, kellele on tööd vahendanud sama agentuur. Kindlasti tuleks järele uurida, kas riigis, kus töö toimub, võivad töötada ainult Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikud või ka kodakondsuseta isikud ja kodanikud väljastpoolt Euroopa Liitu. Kui on arusaadav, et pakutakse illegaalset tööd, tuleb inimestel mõista, et tegemist on ebaseadusliku tegevusega ning paljusid sotsiaalsed garantiid ei ole seetõttu neile välisriigis tagatud.

Eesti tööturuteenuste ja –toetuste seaduse § 12 keelab töövahendutasu võtmise füüsilistest isikutest tööotsijailt. Eestis on mitmeid infotelefone, kust saab tasuta konsultatsiooni välismaale tööle asumise kohta nii eesti kui vene keeles.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474