Rikaste TOP: üks tehing ja 600 miljonit tulu

Vladimir Vinogradov saavutas sel aasta Äripäeva rikaste edetabelis kõrge koha tänu suurtehingule, millega tema firma teenis 600 miljonit krooni erakorralist tulu. Osa teenitud rahast paigutas tema firma erinevatesse Eesti pankadesse lühiajalistele tähtajalistele valuutahoiustele.

Vinogradovile kuulunud ettevõte Floberg Trans ostis ära Vene investorite kontrolli all olnud Ahtme vagunitehase omanikfirma. 2007. aastal läks tema kätte 49% aktsiatest ja eelmisel aastal 51% aktsiatest. Kokku läks osalus maksma natukene üle 300 miljoni krooni. Pärast ettevõtte omandamist ostis ta kapitalirendiga renditud vagunipargi 400 miljoni krooniga liisingfirmadelt välja ja müüs selle 1,2 miljardi krooniga maha teenides erakorralist tulu 605 miljonit krooni.

Paistab aga, et kogu teenitud raha ei jää Vinogradovile, sest sellel aastal on toimunud ettevõtte jagunemine viieks erinevaks firmaks. Tõenäoliselt saavad tehingust oma osa ka varemalt Ahtme vagunitehast kontrollinud Vene investorid, kelle osalus oli vahepeal väidetavalt FSB huvi eemalepeletamise tõttu viidud Briti Neitsisaartel registreeritud Stepore Holdingsisse. On väheusutav, et need investorid olid nõus loovutama odavalt firma, mis suudab kohe pärast osaluse müüki teenida mitu korda suurema erakorralise kasumi võrreldes osaluse müügihinnaga.

Äripäevas ilmub artiklite sari Eesti edukamatest jõukamatest ettevõtjatest. Eile kirjutasime Hinnapommi kauplusketi omanikust Sulev Kodust.

Artiklite autoriteks on Äripäeva rikaste TOP 500 koostajad Aivar Hundimägi ja Raivo Sormunen, kes igas Äripäevas kirjutavad, mis jäi edetabelit koostades neile silma edukate ettevõtjate varasemaid tegemisi uurides.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised