18. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsiamet: Iru jaam on Eesti Energia enda äririsk

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles, et Iru masspõletusjaam peab soojuse hinna konkurentsiametiga kooskõlastama, kuid kehv investeering oleks ennekõike ettevõtte enda probleem.

Järgneb Märt Otsa kommentaar.

Iru põletusjaama osas ei saa täna anda hinnangut, kas tegemist on efektiivse investeeringuga. Samas peab soojuse hinna kooskõlastama konkurentsiametiga ning kui tegemist on elektri- ja soojuse koostootmisega, kujuneb elektri hind turul ning see on ettevõtte risk kui ta ei suuda vastava hinnaga müüa.

Soojuse hinna puhul järgib konkurentsiamet, et põletusjaamas toodetava soojuse hind ei ületaks alternatiivsete soojuse tootjate hindu. Täna toodavad Tallinna võrku nii Iru kui ka Väo elektrijaam ning ka Tallinna Küte oma katlamajadega. Seega, kui põletusjaama investeering on ebaefektiivne, ei saa ebaefektiivsust katta soojustarbijate arvelt ning see jääb ettevõtte äririskiks.

Põletusjaama hinda saab konkurentsiamet analüüsida siis, kui ettevõte esitab vastava taotluse hinna kooskõlastamiseks, täna seda taotlust ei ole.

Konkurentsiamet ei saa keelata ühtegi investeeringut, samas peab toodetava soojuse hinna ametiga kooskõlastama ja selle kaudu on kaitstud soojustarbijate huvid.

Kui teravaks muutub konkurents jäätmete pärast, on raske kommenteerida, sest ühtegi jäätmeid kasutavat süsteemi ei ole Eestis tööle pandud.

Loodan siiski, et Eesti ei saa jäätmete importijaks, esiteks on vastav valdkond reguleeritud keskkonnakaitsealaste seadustega, lisaks ei ole jäätmeid importival riigil just kõige parem maine.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474