6. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturule saabus kevad

Aasta lõpp oli kinnisvaraturul justkui uue kevade algus, kus poolteise aasta pikkuse talveune järel sõlmiti taas rekordarv tehinguid, mille koguväärtus ulatus üle kahe miljardi krooni. Maaklerite sõnul on ka jaanuari kalender tööd täis.

Arco Vara maakler Kaie-Liina Blande müüs aasta lõpul Tallinnas Stroomi rannas Kodukolde arenduspiirkonnas maha koguni 12 korterit.

"See on parim tulemus 2009. aasta ühe kuu müügitulemuste arvestuses," ütles ta.

Blande sõnul jõudsid kõik, kes hakkasid aasta alguses mõtlema uue kodu soetamisele, hinnalanguse lõppu oodates tutvuda pakkumistega ning kas sügisel või detsembris sõlmida ostulepingu.

Detsembri tehingute arvu suurenemisel on mitu põhjust - pankade eluasemelaenu tingimuste leevenemine, hinnalangus eelkõige aasta esimeses pooles ja hinnalanguse peatumise märgid aasta teises pooles ning paremate kinnisvaraobjektide vähenemine, selgitas ta.

Eeskätt ostetakse uuemaid kortereid

Blande sõnul on aasta algus ikkagi vaiksem nagu alati kinnisvaraturul, kuid ilmselt muutub kinnisvaraturg 2010. aastal tõenäoliselt veelgi stabiilsemaks.

"Üldjoontes hinnad veel ei tõuse ning nii järsult ka enam ei lange kui eelmise aasta jooksul. Kindel on see, et kinnisvaraturg ei jää kindlasti seisma, sest ikka soovitakse elamispinda väiksemast suuremaks või vastupidi suuremast väiksemaks vahetada, linnast maale või maalt linna kolida," räägib Blande.

Uus Maa maakler Eve Kaunis tõdes, et kui muidu on jaanuar ja aasta algus suhteliselt vaikne, siis praegu on tema töökalender klientidega kohtumisi täis tipitud.

"Tõesti on väga kiire ja tööd on palju, aga see on ainult hea!" rõõmustas ta. Huvi tuntakse korterite vastu, eeskätt Tallinna kesklinnas, aga ka majade vastu. On palju neid, kes soovivad kinnisvarasse investeerida. "Näiteks sügisest saadik tunnevad suurt huvi Eesti kinnisvara vastu soomlased, ka Soome firmad on ostnud palju kortereid," lisas Kaunis.

Kinnisvaraturu kosumine algas Tallinnast

Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuht Mika Sucksdorff kinnitas, et detsember oli tõepoolest kinnisvaraturul rekordkuu.

"Eks kõik saab alguse sellest, et kinnisvarahinnad on praeguseks 50-60% langenud ning inimesed, kes on kaua aega otsuse tegemist edasi lükanud, on need aasta lõpul ära teinud ning kinnisvara ostnud," ütles Sucksdorff. Enam on tema sõnul müügiks läinud siiski korterid, seda just Tallinnas, nii kesklinnas, aga mujal - näiteks palju on kortereid ostetud Mustamäel.

"Eelmise aasta juulis ja augustis lõppes kinnisvarahindade langus. Inimesed mõistsid, et rohkem hinnad ei lange, ning ostuotsus tehti ära. Olen ise elus ostnud kahel korral korteri ja mõlemad tehingud sõlmisin ka mina just detsembris. Võimalik, et inimloomuses on sellised otsused vana aasta sees ära teha," selgitas Sucksdorff.

Ehkki mõnede kinnisvaramaaklerite sõnul on ka jaanuar alanud ostutehingute mõttes aktiivselt, on Sucsdorffi sõnul keeruline prognoosida, mis saab kinnisvaraturul sel aastal.

Võib öelda, et kinnisvaratehingute põhi oli jaanuaris 2009, kui Harjumaal tehti vaid 600 tehingut. Mullu detsembris oli see arv poole suurem - 1200. See on Sucksdorffi hinnangul selge märk, et inimesed on aru saanud, et hinnad enam ei lange ja on õige aeg kinnisvara soetada. Ta on veendunud, et alanud aasta tuleb parem ja tehingute arv suureneb.

SEB eraisikulaenude suuna äriarendusjuht Triin Messimas ütles, et ebakindlus tuleviku suhtes on seni hoidnud huvi eluasemelaenude vastu tagasihoidliku.

"Samas on rekordmadalale langenud baasintressid ning soodsad kinnisvarahinnad taas huvi kasvatamas. Tõenäoliselt toob juba algava aasta esimene pool turule oluliselt enam ostuhuvi ning seega elavneb ka laenuturg," nentis Messimas.

Kinnisvaraturu elavnemise üheks põhjuseks on ka riigi suuremahuline maade müük, mis käivitus aasta lõpus. Kokku osteti detsembris 110,3 ruutkilomeetrit maad.

Ettevõtja: tootmismaa on kallis

Aasta lõpus ostis uue tootmismaa koole, lasteaedasid ja haiglaid toitlustav Eesti Eine, kes plaanib Tallinnasse Betooni tänavale ehitada uue suurköögi, sest vana hoone on amortiseerunud ja läheb lammutamisele.

Eesti Eine juhatuse liige Indrek Kirss ütles, et ta poleks uskunud, et uue tükikese tootmismaa leidmine sedavõrd keeruline ja aeganõudev katsumus on. Lisaks on hinnad tema sõnul tootmismaa puhul endiselt väga krõbedad. "Otsisin seda tükikest maad 7-8 kuud ja võtsime kokku 40-50 hinnapakkumist. Määravaks oli meile asukoht, sest toidu laialijagamine haiglatesse ei tohi ületada kahte tundi. Olime seetõttu valmis ka rohkem maksma," selgitas ta.

Kirss ütles, et tootmismaa hind Tallinna lähedal tehnoparkides on ebanormaalselt kõrge, koos infrastruktuuriga ulatub seal ruutmeetri hind 1000-1400 kroonini. Eesti Eine otsis tootmismaa linnalt koos maa ostuoptsiooniga 1700 krooni ruutmeeter Betooni tänavale.

"Tundub, et masu pole kinnisvarasse veel jõudnudki või igatahes võiks see veel 2-3 aastat kesta," naeris Kirss.

, Rime Kinnisvara Vahendus ASi juhatuse liige

KommentaarMonica Meldo

Nõudluses toimus muutus suve teises pooles. Pangad on septembrist alates laenutingimusi parandanud ja tehingute hinnad on saavutanud elamispindades põhja. Samuti on turule tulnud ostjaid, kes ei vaja üldse finantseerimist, vaid näevad head võimalust kinnisvara olemasolevalt hinnatasemelt soetada.

Elamispindade turg on tehinguhindades oma põhja saavutanud, maade puhul on hindadele surve veel endine nii kaua, kuni laenuturg maade finantseerimist ei toeta. Äripindade sektoris kulgeb esimene poolaasta mõõdukas languses, kuna praegu on veel vakants selles sektoris suur ja lähiajal ei ole näha, et see väheneks. Kuna elamispindade turg on turumuutustele kõige kiiremini reageerinud, siis sel aasta alustatakse uute kinnisvaraobjektide arendamist, seda soosivad ostujõud ja ehitushind.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474