18. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rakvere Põhjakeskus sai uue salapärase omaniku

Kunagine maapankur ja endine reklaamifirma AGE Com juht ja väikeomanik Kalev Raidjõe on omandanud Lääne-Viru suurima kaubanduskeskuse Rakvere Põhjakeskus. Mees ise ennast ettevõtte omanikuks tunnistada ei taha.

Oktoobris kanti kinnistusregistrisse Põhjakeskuse uus omanik - OÜ Balti Teenused. Äriregistri andmetel kuulub firma OÜ K.R. Trust & Asset Managementi kaudu Raidjõele.

Hoolimata sellest ei tunne Raidjõe end sugugi 400 miljonit krooni maksnud kaubanduskeskuse omanikuna. "Olen ettevõtte juhataja, mitte omanik. Samas arvan, et kohe tuleb veel uudiseid juurde, mis muudaksid praeguse info juba vananenuks," selgitas ta asjaolusid, ent ei lisanud, mida oodatav info puudutab. Uudiseid prognoosis Raidjõe 22. jaanuari paiku ja soovis seniks kõike head.

Vaidlus käib kohtus edasi

Põhjakeskuse kinnistute müük korraldati KOBE Asseti ja Balti Teenuste vahel juba aasta tagasi. Kannete tegemist registrisse takistas aga OÜ TR Majad pankrotihalduri Oliver Ennoki esitatud hagi, mis nõuab tehingu tühistamist. Hagi tagamiseks oli Põhjakeskuse kinnistutel ärimees Toomas Rüütmannile kuulunud TR Majade kasuks seatud keelumärge, mis nüüdseks on aga tühistatud. "Tehingute üle käib vaidlus kohtus edasi. Kohus leidis aga, et hagi tagamise korras ei ole lihtsalt põhjendatud nende käsutamist keelata," sõnas Ennok.

Tegelikult väitis Ennok juba märtsis, et Põhjakeskuse edasimüügi näol KOBE Asseti poolt oli tegemist vara väljaviimisega pankrotistunud TR Majade tütarfirma Margea Invest varade hulgast. Põhjakeskuse arendamist alustas Rüütmanni TR Majade tütarettevõte Margea Invest 2006. aastal. Kuni 2008. aasta märtsini kuulusid ka kinnistud Margeale.

Kuna Rüütmann ei suutnud Põhjakeskust rahastada, võttis ta toona appi KOBE Investmentsi.

KOBE hankis vajamineva raha, kaasates investorina ka kinnisvaraärimees Toonart Rääski. 2008 märtsis viis KOBE Põhjakeskuse kinnistud Margeast välja ja nende omanikuks sai KOBE Asset 5.

Müüja erikontrolli allaRaidjõe Ennoki väiteid ei kommenteeri. "Balti Teenused ostis kinnistud Kobe Asset 5 OÜ-lt turuhinnaga ega ole kokku puutunud TR Majade juhtumiga," ütles ta.

TR Majade kõrval võib Põhjakeskuse müügitehingu kohta küsimusi tekkida ka KOBE Investmentsi värskel pankrotihalduril Peeter Allikverel. "KOBEs tuleb erikontroll ja siis vaadatakse ka tehinguid. Siis võib-olla saab mingeid tegelikke asjaolusid teada," ütles ta.

Rüütmannilt ega KOBE juhtidelt kommentaari saada ei õnnestunud.

mis on mis

Rakvere Põhjakeskus

*Virumaa suurim kaubanduskeskus, mille arendamist alustas TR Majade tütarfirma Margea Invest.*Kuna Margea ei leidnud vajalikku finantseeringut, tuli appi KOBE Investments. *2008. aasta märtsis viis KOBE kinnistud Margeast välja, selgituseks see, et tegemist oli nende tehtud investeeringuga ja Margea ning TR Majade omanik Toomas Rüütmann on keskuse arendamisest saanud tagasi mitu korda rohkem raha, kui sinna pannud.*Keskuse pindala on 27 500 m2, kus tegutseb 70 kauplust - esimese aastaga teenisid üürnikud üle 400 miljoni kroonise käibe.*Kaubanduskeskus avati 18. septembril 2008, ent vaidlused omandisuhete üle jätkuvad.

taust

KOBE Investments AS

*Kuni oktoobrini oli äriregistri alusel ettevõtte omanikuks KOBE Holding OÜ, mille taga on Veljo Kuusk, Kaire Kopli ja Tauno Muide.*Alates oktoobrist on ettevõtte aktsionärid Saadu Invest OÜ ja OÜ Laurenberg Invest. Mõlema firma taga on OÜ Haktoline Konsult, mille juhatuse liikmed on Kaido Kalm ja Hillar Talts. Äri- ja juhtimisteenuseid osutav firma tegeleb ka ettevõtete likvideerimisega.

kes on kes

Kalev Raidjõe

*Talle kuuluvad kinnisvaraga tegeleva ettevõtte K.R. Asset & Management kaudu Põhjakeskuse kinnistud alates oktoobrist.*Oli kuni 2007. aastani, mil müüs osaluse, reklaamifirma AGE Com juht ja väikeosanik.*Juhtis lühikest aega 1997. aastal pärast Malle Eenmaad ka Maapanka.*Kinnitab, et on praegu vaid omanikku vahetanud Rakvere Põhjakeskuse juhataja, mitte omanik.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474