21. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turvagigant süüdistab Rein Kilki pettuses

Mullu suvel Rein Kilgilt Skorpioni Julgestusteenistuse ostnud Indrek Sepp süüdistab Kilki pettuses, Kilk peab omakorda Seppa võlglaseks.

"Ütleme nii, et koti suu oli lahti ja põrsas paistis, aga me ei teadnud, kui rasvane või millist nägu see põrsas tegelikult on," rääkis Sepp Skorpioni ostust.

"Olen võlausaldaja, aga võlausaldaja, teatavasti, on alati paha," kommenteeris Hiinas viibiv Kilk Sepa väiteid.

Lisaks vaidlusele ostusumma üle lõhub seniste partnerite suhteid veel üks asi. Samal ajal, kui Kilk ja Sepp Skorpioni hinna üle kauplesid, ostsid Kilgi ja Skorpioniga seotud töötajad Sepa väitel pisikese turvafirma, et edaspidi sellega Pristisele kandadele astuda. Sepal on seetõttu tekkinud küsimus, kas ta loob turvafirma Kilgiga või Kilgita.

Sepa ja Pristise jaoks sai selgeks, mida tegelikult Skorpioni Julgestusteenistuse asemel osteti pärast seda, kui IMG advokaadibüroo jurist, maksu- ja tolliameti endine peadirektor Ardo Ojasalu sai valmis Skorpioni väärtuse hindamisaruandega.

"Ostsime alguses 25 protsenti, et müüja saaks kindel olla, et tehing igal juhul toimub," täpsustas Sepp. Kilk kiirustas seejärel takka ning nii löödi ikkagi käed, kuigi Ojasalu koostatav ettevõtte väärtuse analüüs polnud veel valmis, lausus Sepp.

Hind võis langeda 10%

"Kõik Skorpioni aktsiad ja kohustused võtsime üle. Maksime raha ära. Samas koostasime koos Kilgiga mitmeleheküljelise ostu-müügilepingu lisa, milles loetlesime üles juhtumid, millisel juhul on meil õigus Skorpioni hinda langetada ehk Kilgile järelmaksu peale jäetud osa raha maksmata jätta," selgitas Sepp. Hinda võis langetada ligikaudu kümnendiku võrra.

Pärast Ardo Ojasalu analüüsi valmimist puhkes terav tüli.

"EBITDA (ärikasum enne kulumit - toim) ei olnud korrektselt välja arvutatud ehk firma väärtus oli alusetult, näiteks ühekordsete tulude arvel üles blufitud," oli Sepp nördinud.

Sepa sõnul kohtus ta Kilgi ja tolle finantsjuhiga viimati detsembris. "Mingeid argumente ei esitata, kõike eitatakse. See on äärmiselt nördimaajav ja kummaline käitumine suurärimehe poolt. Samas… Üks hea tuttav küsis minult, kui kuulis, et tegin Kilgiga tehingu, kas ma veel kohtusse ei olegi jõudnud," lisas Sepp muiates.

"Olen pehmelt öeldes jahmunud. Minuga on Sepp kõnelnud viimase ajani üsna mesisel toonil ja mulle pole ta kordagi mingeid pretensioone esitanud," lausus praegu Hiinas viibiv Rein Kilk.

"Pristis tegi Transcom Grupile ettepaneku alandada hinda 6 miljoni võrra. Sellele vastasime ettepanekuga firma tagasi osta. Kui midagi olnuks Skorpioniga viltu olnud, siis miks see iseenesestmõistetav ettepanek tagasi lükati?" küsis Kilk retooriliselt.

Kilk on olnud paindlik

"Pristis jäi Skorpioni ostmisel Transcom Grupile üsna suured summad võlgu ja nende maksetähtajad on kätte jõudnud," lisas Kilk. "Kui raha ei ole, aga nõue on üleval, siis pole lootust seda jabura ja haleda jutuga maha rääkida".

Kilk lisas, et on oma võlglastesse suhtunud paindlikult.

"Ka Sepalt oleks jabura meediarünnaku asemel oodanud lihtsat palvet võla ajatamiseks. Mõistan, et majandusolukord pole samasugune mis ostuhetkel. Sepa jutu teeb absurdseks asjaolu, et lisaks laenule olen garanteerinud Sepa ärisid märkimisväärsete summadega. Hoolimata solvavatest süüdistustest hoian tema ettevõtmisele endiselt pöialt."

Skarabeuse omanik: Kilk uue turvafirmaga seotud pole

Rein Kilgile kuuluva Transcomi palgal oleva K-Valve vastne omanik Ivar Lahi kinnitas, et Kilgil ei ole Skarabeuse märgi all tegutseva turvafirmaga pistmist ning viiemiljonilise investeeringu ettevõttesse tegi ta isiklikest säästudest.

Lahi töötas aastaid kuni mullu juuli lõpuni Kilgi alluvuses, Skorpioni Julgestusteenistuse juhatuse liikmena. Siis sai Pristis Skorpioni uueks omanikuks.

"Teatud inimestele teatud asjad pärast ühinemist ei sobinud või sooviti neist lahti saada. Osa tahtis ka ise ära tulla ning targem oli kõik need inimesed kokku koondada," rääkis Lahi, miks ta K-Valve OÜ ära ostis ja Skarabeuse kaubamärgi all Eesti turvaturgu üritab vallutada.

Kuigi K-Valve OÜ ei ole uus - Vladimir Klimašev asutas selle 2005. aastal - on sellel Lahi sõnul seotus temale kuuluvate Skorpion Venemaa ja Skorpion Ukrainaga.

"Skorpioni müügi järel tekkiski naljakas olukord, et tütarfirmad olid olemas, aga nn pea ehk Skorpion oli müüdud. Nii tuligi mõte teha neile tütardele uus pea," näitlikustas Lahi.

Milline seos on K-Valvel Rein Kilgiga?

Lahi rääkis, et ta töötab praegu Kilgi heaks Transcomis turvanõunikuna ja saab sealt ka palka. "Mis puutub Skarabeusi, siis seal me Kilgiga koos ei ole," rääkis ta.

Kas on võimalik, et Kilk võtab K-Valve üle?

"Rein Kilk viib Pristisega seotud asjad lõpuni. Praegusel hetkel ta ei saakski tulla, aga ei välista ka," märkis Lahi.

Rahast rääkides ütles Lahi, et K-Valve OÜ soetati selle endiselt omanikult "olematu summa eest". Sinna on Lahi ja tema abikaasa Elina Leppoja investeerinud üle viie miljoni krooni ning rahastamine jätkub. Pangalaenuga Lahi seda enda sõnul ei tee.

Lahi meenutas, et Skorpioniga alustati samuti aastaid tagasi majanduslanguse ajal. Ta näitab käega aknast paistvale parkimisplatsile ning nendib, et sel samal hoovil pargiti kunagi ka Skorpioni autosid: "Miks ei peaks uus algus praegu õnnestuma!?" "Isegi turvaturu esimene mees Urmas Sõõrumaa isiklikult on turul tagasi. See näitab, et me ei ole valel teel," arvas Lahi.

Lahi sõnul on K-Valve kibeda kiirusega tööle hakanud. 4. jaanuaril alustati tehnilise valvega. Kõigest kümne päeva jooksul on firma saanud 100 uut klienti. "Kümme klienti päevas on täiesti korralik tulemus. Kolmapäevast on avatud ka Skarabeusi Tartu keskus. Sealt peaks sama palju kliente tulema," lootis omanik.

Kas K-Valve kliendid on valdavalt vanad Skorpioni kliendid? "On ka teiste firmade kliente ja päris uusi kliente. Kliendid otsivad meid ise üles. Meie ei hakka kiitlema, kuivõrd head oleme kellegi ülelöömisel," märkis K-Valve tegevjuht Veljo Volt.

Praegu töötab K-Valves natuke alla 100 inimese, kuid peagi loodetakse kasvatada palgaliste arvu 200ni. "2010. aasta eesmärk, mille graafikus liigume, on saavutada aastaseks käibeks 25 miljonit krooni," lisas Lahi.

Üks küsimus

Rein Kilk, milline roll on Teil uue turvafirma K-Valve elustamises ja milline Teie palgalisel, turvanõunik Ivar Lahil?

Skorpioni ostu-müügi lepingu sõlmimisel andis Indrek Sepp lahkelt kirjaliku nõusoleku Lahile nii Eestis kui ka mujal turvaäris osaleda. Milles siis nüüd probleem võiks olla, kui see sai juba kolmveerand aastat tagasi kokku lepitud? Pealegi, lepingu allkirjastamisel nõudis Sepp, et Lahi esitaks tagasiastumisavalduse. Samuti kutsus ta tagasi Skorpioni juhatuse.

Muide, mulle on Sepp väitnud, et kavatseb patrullteenistusest loobuda - selleaastased kulud olid Skorpionil ligikaudu 25 miljonit aastas - ja võtta patrullteenust teistelt turvafirmadelt. Tõesti geniaalne plaan, aga suur hulk terve elu ainult selle tööga leiba teeninud mehi jääb ju töötuks.

Sepp on mitmeid kuid pidanud Ivar Lahi meeskonnaga sõbralikke läbirääkimisi eesmärgil, et K-valve võtaks Pristise objektidel reageerimise enda õlule. Sepp väitis mulle, et on neile pakkunud ka Skorpioni nime. Kahju, kui Transcom Grupile võla maksmine nüüd seda head plaani kuidagi segab ja koguni K-Valve ja Pristise vahel äri tegemist segab.

Minul endal puudub ambitsioon vähemalt nähtavas tulevikus turvaettevõtluses kaasa lüüa. Olen 15 aastaga juba ühe korra nullist üles ehitanud mullu Eestis suuruselt teiseks tõusnud eduka turvaettevõtte. Skorpion oli selleks ajaks maailma suurim Eesti kapitalile kuuluv turvafirma ja mul pole selles keerukas valdkonnas vaja enam midagi tõestada.

Kommentaar

Indrek Sepp, Pristise omanik

Meie käes on faktid, millest saame järeldada, et meile on konkurents sisse programmeeritud, sest ajaline faktor ja K-Valve OÜ omanike taust seda kinnitab.

Kes neist meiega halbu plaane haudus ja kas Kilk on petta saanud ka Lahi käest, andes kinnitusi, millest tal ülevaade puudus, on meie jaoks tähtsusetu.

Kokkuvõttes oli Skorpioni ja Lilto ost Pristise jaoks igati mõistlik tehing, sest kasvasime suuruselt teiseks turvafirmaks Eestis ning saime võimaluse sekkuda uute teenuste ning võimsusega turvaturu arendamisse. Praeguses arusaamatuses on küsimus aga ärieetikas: kuidas selliseid suurtehinguid ikkagi läbi viiakse!?

kes on kes

*Skorpioni Julgestusteenistuse AS*Kuulus kuni eelmise aasta augustini Rein Kilgi firmale Transcom Grupp. Kilk müüs turvafirma ja selle tütarettevõtte Lilto Pristisele.*2008. aastal 453 töötajat.

*Pristis AS

*Töötajaid 2008. aastal 111.*Omanik Indrek Sepp.

*K-Valve

*Kaubamärk Skarabeus.*2008 oli käive alla miljoni krooni ja kahjum 18 miljonit.*Senine omanik ja tegevjuht Vladimir Klimušev müüs ettevõtte mullu augustis (samal ajal, kui käisid Kilgi ja Sepa vahelised läbirääkimised Skorpioni ostuks) Elina Leppojale, kes on Skorpioni endise nõukogu esimehe Ivar Lahi abikaasa. Leppoja müüs firma paar kuud hiljem edasi Lahile. Firmasse läksid üle paljud Skorpioni võtmetöötajad, ka endine juhatuse liige Veljo Volt, kes nüüd on K-Valve tegevjuht. Üritavad otsepakkumistega üle meelitada Pristisele läinud endiseid Skorpioni kliente.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474