26. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Estonian Air kukutas lendurite palka 30%

Estonian Air alandas pilootide ja stjuardesside palka paar nädalat tagasi kolmandiku võrra, ametiühingud ei kavatse sellega leppida.

Suuremat osa Eesti liinilendureid koondav ametiühing eesotsas selle esimehe Rauno Menninguga lubab äkilise otsuse eest ettevõtte algatuseks töövaidluskomisjoni kaevata ning kui sellest abi ei ole, siis võetakse kohtutee ette.

Estonian Airi president Andrus Aljas ütles Äripäevale, et lennufirma oli sunnitud "lendava personali" palku tõepoolest 30% alandama.

"Üldisest majandusolukorrast tulenevalt ja oluliselt vähenenud nõudluse tõttu on Estonian Air otsustanud tähtajaliselt vähendada lendava personali töötasu, kuna meil ei ole kolmekuiseks perioodiks täismahus tööd pakkuda. Paralleelselt on töötajatel õigus vähendada samas mahus oma tööaega," lisas Aljas.

Tema sõnul kaaluti eelnevalt läbi ka kõik muud võimalused.

"Sealhulgas töötajate arvu vastavusse viimine töömahu hulgaga ehk siis töökohtade koondamine, aga kuna praegune olukord on kahtlemata ajutine, siis ei ole meie heade töötajate koondamine kuidagi põhjendatud," selgitas ettevõtte president Äripäevale.

Samas ei nimeta Aljas isegi mitte suurusjärku, kui palju raha õnnestub paarikuulise palgalangetamisega Estonian Airil säästa.

Kas ametiühingud nõustusid palgalangetamise ettepanekuga protestideta?

"Tegemist on selgelt põhjendatud otsusega, aga loomulikult ei ole sellised otsused kerged," ei nimeta Aljas vastuses kordagi sõna "ametiühing".

Eesti Liinilendurite Ametiühingu esimehe ja Estonian Airi kapteni Menningu sõnul ei rääkinud ettevõtte juhatus palgaalandamise eel ametiühingutega sellest sõnagi.

Menningu väitel rikkus Estonian Airi juhtkond kiirkorras palka alandades ametiühingute suhtes informeerimis- ja konsulteerimiskorda.

"Ettevõtte juhatus käitus meiega igati korrektselt, aga… Me tegeleme selle asjaga. Erinevad õiguskaitseorganid, tööinspektsioon, töövaidluskomisjonid, kohtud… Kõik on töös, aga ma ei tahaks seda teemat ajakirjanduses edasi arendada," lõpetab Menning kiiresti telefonikõne.

TASUB TEADA

Töötasud enne kärpimist:

kapten ca 90 000 kr kuus

1. piloot 50 000-60 000 kr kuus

2. piloot 25 000-30 000 kr kuus

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474