26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara käive langes 16%

Arco Vara neljanda kvartali käive kahanes aastaga 15,5 protsenti, 128,5 mln kroonini.

Emaettevõtja osalus koondkahjumis kahanes aastataguselt 1,048 miljardilt kroonilt 95 mln kroonini.

2009. aasta 12 kuuga müüdi Arco Vara projektides kokku 82 korterit ja krunti, millest 41 müüdi IV kvartalis, teatas ettevõte börsile.

Lätis müüdi aasta jooksul 12 Bišumuiža korterit ja 11 elamukrunti projektis Mazais Baltezers'i järve lähedal. Eestis müüdi  44 Kodukolde korterit ja 16 Merivälja krunti. Boulevard Residence Madrid'i projektis Sofias sõlmiti 30-aastane üürileping Austria supermarketi ketiga Billa, millega supermarket võtab üürile ca 900 m² hoone esimese korruse kaubanduspinnast. Pikaajaline rendileping sõlmiti ka finantsvahendusettevõttega, kes võtab üürile 4 700 m²  kontoripinda.                                        

Arco Vara arendusdivisjoni strateegia on lõpetada soodsamaks muutunud          

ehitushindadega pooleliolevad korterid  Bišumuiža-1 projektis Riias, korterid  ning äripinnad Boulevard Residence Madrid ja Manastirski projektides Sofias.   Sügisel viidi lõpuni ehitustegevus Tallinnas Kodukolde ja Merivälja projektides.Valminud elamispinnad aitavad vabastada investeeritud omakapitali ja vähendada Kontserni kohustusi. Konkurentsis püsimiseks ja müügitempo kiirendamiseks olime sunnitud aasta esimesel poolel korterite ja kruntide hindasid langetama kõikides projektides.                                                                   

Teenindusdivisjoni restruktureerimisega oleme oluliselt vähendanud divisjoni   

üldhalduskulusid, mistõttu kvartali jooksvast tegevusest lähtuv ärikahjum on   vähenenud 1,0 mln kroonini (0,063 mln euroni). Töötajate arvu vähenemine on    peatunud, moodustades 47% 2008. aasta sama perioodi näitajast. Divisjon on     realiseerinud 12 kuuga enamuse kinnisvaraobjekte, mis olid soetatud            lühiajaliseks investeeringuks. See on aidanud divisjonil iseseisvalt toime     tulla. Muudetud on mõnede väiksemate, väljaspool pealinna asuvate kontorite    töökorraldust, kus loobusime klassikalisest kontoripõhisest töömudelist        kodukontorite süsteemi kasuks, säilitades samas kogu teenuste valiku ja        võrgustiku. Teistes kontorites jätkatakse töötajatega koostöös                 kuluefektiivsemate töökorraldusvormide rakendamist. Teenindusdivisjoni eesmärk on jätkata osaliselt juba juurutatud ning praeguses turusituatsioonis end õigustanud töökorralduse rakendamist ka välisturgudel. See võimaldab piiratumate vahenditega suurendada teenuste pakkumist antud riikides, keskendudes edaspidi eelkõige Eestile, Lätile ning Bulgaariale.                                     

Ehitusdivisjonis sõlmiti 12 kuuga uusi lepinguid 171 mln krooni (10,9 mln euro)

ulatuses, millest 34,0 mln krooni (2,2 mln eurot) IV kvartalis.                Bilansipäevajärgselt on Arco Ehitus OÜ kuulutatud parimaks pakkujaks kas üksinda või konsortsiumis hangetel kogumahuga 129,9 mln krooni (8,3 mln eurot).     Kokkuvõtvalt: 12 kuu koondtulemust mõjutasid enim varade ümberhindlused.       Brutokasum ilma varude ümberhindlusteta oli 49,7 mln krooni (3,2 mln eurot),   millest neljandas kvartalis 14,3 mln krooni (0,9 mln eurot). Puhaskasum ilma   varude, kinnisvarainvesteeringute, finantsvarade, firmaväärtuste               ümberhindlusteta ja osaluste ning varade võõrandamise kahjumita oli -58,7 mln  krooni (-3,7 mln eurot), millest IV kvartali puhaskasum -23,2 mln krooni (-1,4 mln eurot).                                                                    

Aasta lõikes toimunud püsikulude kokkuhoid on ületanud juhtkonna esialgseid    

plaane kaks korda. Kontsern peab ehitushinna ja korterite müügi perspektiivi   hetkel piisavalt heaks, et alustada Kodukolde viimase etapi (96 korterit) ja   Tivoli projekti I etapi (ca 150 korterit) arendustega. Ettevõte peab hetkel    läbirääkimisi potentsiaalsete partneritega ja pankadega soodsa                 finantseerimisstruktuuri leidmiseks mõlemas projektis.                         

Likviidsuse parandamiseks on Kontsern jooksvalt müünud väiksemaid              

kinnisvarainvesteeringuid ja osalused kolmes ühisettevõttes, mille käibevahendidei olnud  täielikult Kontserni kontrolli all. Osaluste müügiga parandas ettevõteoma likviidsuspositsiooni 55 mln krooniga (3,5 mln euroga). Seoses Arco Vara ASjuhtimisstruktuuri vastavusse viimisega vähenenud tegevusmahuga ning kulude    kokkuhoiuga, vähendati III kvartalis ka Arco Vara juhatuse liikmete arvu ning  kutsuti tagasi kaks juhatuse liiget. Arco Vara juhatuse liikmena jätkab Lembit Tampere.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474