17. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterburilastele ei meeldi kerkiv Stockmanni kaubamaja

Peterburi peatänavale kerkiv Stocmanni kaubamaja sünnitab järjest kõvenevat kriitikat, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kriitikute hinnangul ei vasta kaubamaja sel kohal seni olnud hoone välimusele. „Hoone välisilme tekitab negatiivse reaktsiooni,“ ütles ehitushanget algusest peale kritiseerinud ühingu Elav Linn esindaja Nikolai Altuhhov.

Linna madala, Talvepaleega arvestava silueti üle uhked olevad peterburilased ei seedi hästi muutusi, mis Stockmann on teinud. Selle tulevast kõrgust võib ette kujutama hakata alles nüüd, sest seni varjas ehitist hoone pildiga kate. Selle eemaldamisel tuli nähtavale hoone katusele kerkinud kõrge juurdeehitis. Juurdeehitis tuleb nelja korruse kõrgune, aga tagaosa taandub astmetena korruste lisandudes.

Stockmanni välismaiste tegevuste juhi Jussi Kuutsa sõnul on kõigile ehitise osadele olemas ametlikud load. „Turuolukorras arvestab investor välja investeeringu suuruse ja tagasimaksu aja, üritades mõlemat väiksemaks saada,“ nendib Kuutsa.

Ka kaubamaja esimese korruse kõrged klaasaknad ei meeldi Peterburi elanikele.

2006. aastal lubas Peterburi kuberner Valentina Matvijenko, et vanade majade algupärane ilme säilitatakse. Uurimiskeskuse Spetsprojektrestavratsija asejuhi Mihhail Miltšiku sõnul pole lubadust peetud. Tema sõnul on Stockmanni puhul tegemist uue ehitisega, milles kasutatakse vanast mõningaid elemente, vahendas Rossiiskaja Gazeta.

Miltšiku sõnul on linnavalitsus süüdi sellise ehitusloa andmises ja teisalt on kaubamaja süüdi näiteks kõrvalolevatele hoonetele ehituse käigus tekitatud kahju eest. „Minu teada on Stocmann Soomes vastutustundlikult tegutsenud, seetõttu paneb nende tegevus Peterburis imestama,“ ütles Miltšik.

Jussi Kuutsa kinnitab, et tühja hoone karkass oli juba varisemisohus. „Kui Stockmann ei oleks seda kasutusse võtnud, poleks sellest mõne aasta pärast midagi alles olnud ja kaitsta poleks enam midagi.“

Peterburis on mitu ehitusprojekti põhjustanud suure pahameele. Gazpromi kavandatava 400meetrise pilvelõhkuja vastu on toimunud suuri meeleavaldusi. Ka juba valminud ehitisi on tulnud ümber teha. Vassili saarele ehitatud börsihoonelt tuli lõpuks kaks korrust maha lammutada.

Peterburi peatänavale Nevski prospektile rajatav Stockmanni kaubamaja on algusest peale probleeme põhjustanud. Stockmann ostis krundi 2006. aastal, aga sai ehitusloa alles 2008. Eelarve on kerkinud algselt 120 miljonilt eurolt 185-le (1,8 miljardilt kroonilt 2,9-le).

Kaubamaja on plaanis avada novembris.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474