28. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elukindlustusest riisus enim koort Sampo

Aprillis teenisid elukindlustuse pakkujad kindlustuspreemiat üle 131 miljoni krooni, mis on parim tulemus pärast möödunud aasta aprilli. Peaaegu pool sellest tulust kuulub Sampo Life'ile.

Kui vaadata Eesti elukindlustusturul toimuvat 2009. ja 2010. aasta esimese nelja kuu lõikes, siis on oluline heita pilk kindlustusseltside tulemustele eraldi, viitas Sampo Life Insurance Balticu juhatuse esimees Imre Madison. "Sealt tuleb selgesti ka välja põhjus, kes on turgu eelkõige kasvatanud - selleks on olnud Sampo Life ja seda eelkõige investeerimisriskiga elukindlustuses," rõõmustas Madison.

Statistika näitab, et kaks aastat järjest on kindlustuspreemiate kogusumma suurem just aprillis. Hüpoteesi, et selle põhjus võib olla deklareeritud maksutagastustes, lükkas Madison tagasi. "Põhjuseks on siiski just sellesse kuuse laekunud mõned keskmisest oluliselt suuremad investeerimisriskiga elukindlustuslepingud, mille regulaarsust on raske prognoosida," selgitas mees.

Madisoni sõnul on Eesti elukindlustuses selgelt näha, et investeerimiskindlus on taastunud - kliendid pole rahul pangahoiuste intressidega ning see raha otsib aktiivselt omale uut kodu, mis toodaks aastas enam kui 1%, ütles Madison.

Inimene saab ise valida, kellele raha jätta

Madisoni sõnul võlub üha rohkem kliente elukindlustuse kaudu investeerimisel ka lihtsus määrata ise isik, kes saab elukindlustuse kaudu investeeritud varade omanikuks, kui ta ise peaks surema. "Ei ole vaja käia notari juures, piisab kliendi korraldusest," täpsustas ta.

Swedbank Life Insurance SE elukindlustuse teeninduse osakonna juhataja Ita Kukk nõustus, et Sampo Life on turgu mõjutanud. Kuke sõnul on seoses üleüldise laenukohustuste suurenemisega populaarne riskielukindlustuse sõlmimine oma lähedaste majanduslikuks kaitsmiseks, sageli sõlmitakse elukindlustus laenusumma ulatuses.

Ühekordsetele suurematele laekumistele aprillis viitas ka SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juht Indrek Holst.

Riskikindlustuse müük on samuti suurenenud

"Aasta lõpus on kõige enam makseid pensioni kolmanda samba toodetesse, mis on tavapärane trend enamikus maades, kus pensionimakseid saab teatud maksusoodustusega teha," rääkis mees.

Väidet, et inimesed on rohkem oma elu pärast kartma hakanud, pidas Holst õigeks. Ta ütles, et tunduvalt on suurenenud riskikindlustuste müük. "Tundub, et raskematel aegadel arvestatakse rohkem riskidega, sest nagu välja tuleb, elu ei olegi ainult lust ja lillepidu," möönis ta.

Kindlustusnõuete väljamaksmine on seevastu väga sarnane eelnevate aastatega, leidis Kukk.

"Väljamaksed on pigem seotud töötuks jäänud lepinguomanike sooviga realiseerida kogutud varad, et finantseerida oma igapäevaseid kulutusi," arvas Madison.

TAUST

• Alates 17.03.2009 on AS Hansa Elukindlustus ümber nimetatud ASiks Swedbank Elukindlustus. Alates 31.12.2009 on AS Swedbank Elukindlustus ümber nimetatud Swedbank Life Insurance SE.

• Alates 28.04.2009 on Seesam Life Insurance SE ümber nimetatud Compensa Life Vienna Insurance Group SEks.

TASUB TEADA

• Kindlustusseltsid kogusid aprillis investeerimisriskiga elukindlustuse preemiaid kokku 81,5 miljonit krooni, aasta tagasi oli see summa 99,7 miljonit krooni.

• Kliendid maksid aprillis surmajuhtumikindlustuseks 9,1 miljonit krooni, aasta tagasi oli see summa väiksem - 8,2 miljonit krooni.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474