13. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kinnisvaraoksjonid näitavad optimismimulli

Hiljutistel riigi ja kohtutäiturite korraldatud varaoksjonitel on tekkinud ootamatu ja raskesti seletatav konkurents, kus oksjoni alghind on tõusnud vähemalt 20–30%, teatas Balti riikides ja Põhja-Euroopas tegutsev kinnisvarafirma Re&Solution.

Re&Solution grupi äsjase turuülevaate kohaselt võib Eesti kinnisvaraturul täheldada optimismi. Eestisse eelkõige Skandinaavia maadest saabuvate välisinvestorite hulk, kes soovivad siin osta kinnisvaraobjekte, on viimastel kuudel märgatavalt kasvanud.

„Kuigi kõigest pool aastat tagasi ei uskunud keegi alla 10% tootlikkusega objektide müügipotentsiaali, on mõned hiljutised kinnisvaratehingud tehtud objektidega, mille tootlikkus on ligi 8%, ning plaanis on veel mõned samalaadse tootlikkuse tasemega äri- ja müügipindade tehingud,“ kommenteeris Re&Solutioni Balti investeeringute ja uuringute juht Neringa Rastenyte.

Hiljutistel riigi ja kohtutäiturite korraldatud varaoksjonitel on tekkinud ootamatu ja raskesti seletatav konkurents, kus oksjoni alghind on tõusnud vähemalt 20–30%. Sageli ei suuda pankadega seotud ettevõtted, mis on spetsialiseerunud vara ostmisele avalikelt oksjonitelt vaatamata väiksematele kapitalikuludele ja raha pea piiramatule kogusele optimistlikke pakkujaid üle pakkuda.

Tavaliselt tähendavad sellised näitajad turu stabiliseerumist ja edasise kasvu ootust, kuid sellisele olukorrale turul on väga lihtne seletus: peamised makromajanduslikud näitajad ei lange enam, registreeritud töötus on hakanud vähenema, eksport on jõudsalt kasvanud ning euro on peaaegu saabunud.

Vaatamata ekspordi kasvule tuleb siiski meeles pidada, et seda stimuleerisid rikaste lääneriikide valitsuste abipaketid.

Eesti kui väikeriik sõltub suurel määral globaalsetest turgudest ning jääb haavatavaks igasugustest löökidest, mis pärinevad suurematest majandustest.

Hoolimata optimismist peaksid investorid olema teadlikud tekkivate Euroopa turgude suurimast riskist, milleks on topeltlangus, väike nõudlus pindade järele, valitsuse rahastamise defitsiit ning laenude finantseerimise puudujäägid.

„Investorid, eelkõige kohalikud, peaksid olema investeerimisobjektide valikul väga ettevaatlikud. Kvaliteet, kvaliteet ja veel kord kvaliteet peab olema põhinäitaja. Primaarsetel varadel on tõepoolest potentsiaali, kuid sekundaarsete varade puhul on 7,5–8% netotootlikkus juba ohu märk,“ hoiatas Rastenyte.

2003. aastal asutatud Re&Solution on integreeritud kinnisvara-, finantseerimis-, investeerimis- ja varahaldusteenuste juhtiv regionaalne pakkuja Leedus, Lätis, Eestis ja Põhja-Euroopas. Re&Solution kuulub täisteenust pakkuva Põhja-Euroopa kinnisvaraettevõtte Newsec koosseisu, firmal on üle 20 kontori kuues riigis.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474