20. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elu Armeenias: tuumajaam Vene sõjaväebaasi eest?

Rosatom tegi avalduse, et on valmis finantseerima 20% Armeeniasse ehitatavast tuumaelektrijaamast. Armeenia lubab aga Vene sõjaväebaasil riigis olla vähemalt 2044. aastani, vahendas täna Venemaa meedia.

Venemaa riikliku energeetikaettevõtte Rosatomi juht Sergei Kirijenko ütles, et firma on valmis panema uue tuumajaama ehitusse vähemalt 20% vajalikust investeeringust. Ehituse kogumaksumust hinnatakse 5 miljardile dollarile, kuid täpne summa selgub hiljem.

Kirijenko sõnul on loodud juba Vene-Armeenia ühisfirma, mis investeerib tuumajaama mitte vähem kui 40% jaama maksumusest.

Varem plaaniti Armeenia tuumajaama uut 1000 megavatist plokki ehitama hakata 2011. aastal ja see oleks kestnud 5-7 aastat. Praegu on tuumajaama võimsus 2000 megavatti.

Rosatom osaleb tuumajaamade ehitamisel Indias, Iraanis, Iraagis ja Hiinas ning on korduvalt avaldanud soovi ehitada tuumajaamu ka teistes riikides, näiteks Valgevenes ja Bulgaarias.

Samas kirjutasid Venemaa ja Armeenia äsja alla lepingule, millega pikendati Venemaa sõjaväebaasi riigis viibimist 2044. aastani. Lepingus rendist juttu ei ole, kuid on märgitud, et baas tegutseb vastastikkuse kasulikkuse põhimõttel.

Venemaa huvide kaitsmise kõrval on sõjaväebaasi ülesandeks tagada ka Armeenia julgeolek, baasi geograafilis-strateegilist vastutust laiendatakse.

Venemaa rajas praeguse sõjaväebaasi Armeeniasse 1995. aastal ja see oleks seal tohtinud olla 2015. aastani. Sõjaväebaasis on praegu 3500 sõjaväelast, raketisüsteem S-300 ning MIG-29 hävitajad.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474