23. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlgades Hotronic kehastub ümber

Rahahädas visklev ja inkasso haardesse sattunud Eesti üks vanemaid turvafirmasid Hotronic püüab võlgadest vabanemiseks ja hankevõitude saavutamiseks sidustada endaga "tütreid", kel vähemasti juriidilises mõttes ei peaks firmaga üldse asja olema.

Äriregistri järgi on Tallinnas registreeritud suuromanik Andrus Prousile kuuluv AS Hotronic müünud juuni alguses oma senise tütarfirma Hotronic Lääne OÜ - seni võlavaba - pärnakas Ants Jupaschevskile (66). Jupaschevski oli kauaaegne Hotronicu Pärnu esinduse juhataja.

Kuigi juriidiliselt ei ole Pärnus asuval ettevõttel selle aasta juuni algusest enam mingeid seoseid Hotronicuga, on just Jupaschevski firma asunud osalema riigihangetel, kus varem oli edukas Hotronic. Jupaschevski jäi mitme päeva jooksul telefonitsi tabamatuks.

Uuel kehal hankevõit juba taskus

Tallinna Tehnikaülikooli turvatalituse juhataja Andres Kallaste kinnitas, et tänavu 31. mail sai Hotronicuga sõlmitud leping läbi ning uue, väljakuulutatud riigihanke võitis Hotronic Lääne OÜ.

"Kaks-kolm pakkujat oli veel, aga nende pakutud hind oli meie jaoks liiga kõrge," selgitas Kallaste.

Hotronic Lääne hoolitseb TTÜ turvalahenduste eest selle kuu lõpuni. Samas on TTÜ juba uue turvasüsteemide riigihanke välja kuulutanud.

Tallinna linna haldusdirektor Viljar Meister ütles, et on Hotronicu kehvast käekäigust teadlik. "Hotronic on teavitanud kõikide kohustuste ja töötajate üleminekut Hotronic Lääne ASi. Võimalik üleminek ei muuda meie jaoks teenuse kvaliteeti," lisas Meister.

Linnakantseleil on Hotronicuga sõlmitud kantselei haldushoonete turva- ja nõrkvoolusüsteemide hooldus- ja remonditööde töövõtuleping.

Äriregistri andmetel on juulis Narvas asutatud Hotronic Virumaa OÜ. Ka sel ettevõttel ei ole juriidilises plaanis suure Hotronicu ja Prousiga seost, kuid Ekspress Hotline'is reklaamib firma end Hotronicule kuuluva veebisaidiga. Samuti sarnaneb poolteist kuud tagasi loodud firma logo nagu kaks tilka vett võlgades rabeleva Hotronicu tunnusmärgiga.

Hotronic Virumaa OÜ juhatuses istub Aleksandr Melis (39), kes on enda Netlogi profiili toksinud töökohaks Prousile kuuluva Hotronic Security ja ametiks turvamees. Melis ütles, et Narva Hotronicu esinduse restruktureerimise käigus tekkiski OÜ Hotronic Virumaa. "Peale sarnase nime ei ole sel mingit seost Hotronicu kontserniga," rõhutas ta.

Melise kinnitusel ootab Hotronic Virumaa praegu turvateenuste osutamise litsentsi. "Loodame hoida ettevõtte vanu kliente ja leida lisaks uusi. Selleks on meil plaanis osaleda riigihangetel," lisas Hotronic Security endine turvamees.

Seaduse järgi võib nõuda kogemuste ettenäitamist

Rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu sõnul võimaldab riigihangete seadus hankijal rakendada nõudeid, mis tagaksid kogemustega ja usaldusväärsete ettevõtte osalemise.

"Riigihangete seaduse järgi ei sõlmi hankija hankelepingut isikuga, kellel on maksude või maksete võlgnevus. Samuti võib nõuda andmeid pakkuja kogu majandustegevuse netokäibe kohta viimase kolme majandusaasta jooksul," selgitas Peedu.

Hotronicu suuromanikult Andrus Prousilt ei õnnestunud mitme päeva jooksul selgitusi saada.

Peamine eesmärk on probleemidest vabanemine

Vana äriühingu pugemine uude kehasse ei pruugu riigihangetel kasuks tulla.

Vastab Advokaadibüroo Entsik & Partnerid partner ja vandeadvokaat Marko Mehilane.

Kui levinud kehade tekitamine praegusel ajal on?

Äriühingute n-ö nahavahetus ja uues kehas tegevuse jätkamine ei ole hangete kontekstis kuigi sage. Tegevuse jätkamine uue ühinguna ei ole tavaliselt seotud kitsalt hangetel osalemisega, eesmärk on laiem. See on soov jätta probleemid vanasse ühingusse ning panustada puhtale lehele.

Kas ja mil moel aitab uus keha riigihangetel osaleda?

Riigihanke kohustuslik osa on pakkujate kvalifikatsiooni kontrollimine. Kas pakkujal on võime ja vajalikud referentsid, spetsialistid jms hankelepingu nõuetekohaseks täitmiseks? Kui loodud uuel ühingul nõutud näitajad puuduvad, ei kvalifitseeru ta hankes ja selliselt pole ka uuest "kehast" tolku. Uuel "kehal" hõlbustaks hangetel osaleda olukord, kui sinna on üle võetud varasema ühingu majandustegevus ja töötajad. Ehk näitajad, mis võimaldavad hangetel kvalifitseerimisnõudeid täita.

Kui aus on keha vahetamine konkurentide suhtes?

Uue keha võtmine on eelkõige vana äriühingu võlausaldajate mure. Nemad peavad vaatama, kuidas saada tühjaks jäänud äriühingult raha kätte. Konkurentide eduvõimalusi uue keha hangetel osalemine väga otseselt ei riivagi. Hanke võidab kvalifitseerunud pakkujatest ikkagi see, kes esitab parima pakkumuse.

Võlgade summa ületab 6 miljonit krooni

Hotronicu ettevõtete riigivõlad, kr

AS Hotronic 3 229 537,76Hotronic Grupp OÜ 425 263,93Hotronic Delta OÜ 240,00Hotronic Security OÜ 2 558 978,32Allikas: EMTA

taust

Audiitor kahtleb ettevõtte tegevuse jätkumises

Hotronic Grupp alustas tegevust 2008. aastal. Tütarfirmad tegelevad valveseadmete paigaldamisega, IT-teenuste, mehitatud ja tehnilise valve pakkumisega ja valveseadmete müügiga. Aruandeaasta lõpeb juunis.

Käive oli 2008/2009. majandusaastal 72,9 miljonit krooni ja kahjum 18,6 miljonit krooni.Audiitor juhib tähelepanu, et kontsernil on kapitalirendikohustused, mis ületavad oluliselt kapitalirendiga finantseeritud varade maksumust. Müügi-tagatisrendilepingute kapitalirendikohustused on 13,4 miljonit krooni, kusjuures vastavaid varasid ei ole ettevõtte käsutuses.Audiitori hinnangul on käibevara hulgas kajastatud 7,8 miljoni krooni suurune nõue ettevõtte Staford & Co (kuulub Andrus Prousile) vastu. Audiitoril pole piisavat kindlust, et see nõue laekub.Audiitor märgib, et kontserni edasine tegevus sõltub olulisel määral suuromaniku vastu oleva võlanõude laekumisest ning omanike võimest hankida täiendavat kapitali.Hotronic Grupi omanikud on Andrus Prous ja Rudolf Kevato ning Prousile kuuluv Staford & Co.

Allikas: majandusaasta aruanne

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474