11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ken-Marti Vaher: elektrihinna tõus talumatult kiire

Elektrihinna tõus on muutunud Eestis talumatult kiireks, ähvardades tulevikus veelgi suureneda, ütles riigikogu liige Ken-Marti Vaher (IRL).

Tänasel koalitsiooninõukogu koosolekul toetasid IRLi ja Reformierakonna esindajad peaminister Andrus Ansipi arvamust, et taastuvenergeetika toetused on Eestis ebamõistlikult kõrged. Otsustati ühiselt leida lahendus nende alandamiseks, rikkumata seejuures õiguskindluse printsiipi, teatas IRL.

Ken-Marti Vaheri kinnitusel tuleb seda teha kiiresti, kuna taastuvenergia toetuste maht võib aasta algul veelgi kasvada ning kaasa tuua elektrienergia hinna uue kasvu. "Tuletan meelde, et elektrihind mängib üldises hinnatõusus olulist osa. See on muutunud Eestis aga talumatult kiireks, ähvardades tulevikus veelgi suureneda. Kui tahame tõesti seda ohjata, tuleb vähendada poliitilise otsustuse tulemusel elektrihinda määravat tegurit, nagu näiteks taastuvenergiatasu," ütles ta.

Vahre meenutas, et taastuvenergia toetused kehtestati omal ajal soovist toetada taastuvenergia turulepääsu, kuid see on elektrituru avamise järel muutunud koormaks, mida ei Eesti tarbija ega ettevõtlus kinni maksta ei suuda.

Kommenteerides Reformierakonna ettepanekut vähendada taastuvenergia toetusi vaid uutele turule sisenevatele ettevõtetele, ütles Vaher, et tulevikku vaadates võiks see kunagi survet hinnatõusuks leevendada, kuid selle mõju tänasele olukorrale oleks aga praktiliselt olematu.

"Eesti inimesed ootavad hinnatõusu pidurdamist aga praegu, mitte kauges tulevikus. Neil pole aega lõputult oodata, nad tahavad oma probleemidele kohe lahendust saada," lausus Vaher.

Samuti märkis ta, et Reformierakonna tänases teates väidetu, nagu võiks väljapakutud eelnõu kuidagi kaasa tuua hinnatõusu, ei vasta tõele. "Välja on pakutud liigsuurte toetuste ühemõtteline ja eranditeta vähendamine," ütles Vaher.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474