19. oktoober 2010
Jaga lugu:

LNG terminal alandaks gaasi hinda 30% võrra?

Kui Eesti Gaas loobuks võrgust, saaks sinna gaasi müüja ka teised soovijad, mistõttu võib juhtuda, et gaasi hind Eestis alaneb.

Praegusel juhul liigub Eesti gaasitorudes ainult vene gaas. Pealegi, seni Gazpromi huvipuuduse tõttu – Soome gaasifirma Gasum on samuti Gazpromi käepikendus, mistõttu ei ole venelastel huvi ettevõtete vahel konkurentsi tekitada – topanud Eesti-Soome gaasijuhtme Baltic Connectori rajamise järel laieneks piirkonna gaasiturg ning siia oleks mõtet rajada siiakanti ka üks veeldatud gaasi terminal (LNG terminal).

Nii lubas juba mullu juunis endine keskkonnaminister ja praegune Eesti Loto juhatuse esimees Heiki Kranich, et tema LNG Estonia AS kavatseb Muugale hiljemalt 2014. aastaks rajada 7,5 miljardit krooni maksva LNG terminali. Kui kahe 165 000 m³ mahutiga terminali aastane võimsus on kuni kolm miljonit tonni veeldatud gaasi, siis ainuüksi Eesti turu jaoks seda ehitada ei ole mõtet.

Reformierakondlasest ekskeskkonnaminister ja praegune lotofirma juht Kranich ei ole ainus, kes tahaks Eestisse gaasiterminali rajada. Sarnane mõte on ka Balti Gaas ASil, kel on selleks juba ammugi sobiv kinnistu Pakri poolsaarel tuulepargi kõrval välja vaadatud. Esialgsete kavandite järgi peaks samasse piirkonda tulevikus ehitatama ka Eesti-Soome gaasitoru eestipoolne ots.

Samuti mõlgutab LNG-terminali rajamise mõtet Sillamäe sadam eesotsas Tiit Vähiga. Tema rendiks terminali rajada soovivale ettevõttele välja vajaliku maa.

Taust* Eesti tarbib aastas keskmiselt 720 miljonit kuupmeetrit gaasi, sellest 120 miljonit kuupmeetrit ostab Nitrofert.

* Balti ja Soome gaasituru avanedes langeks gaasi hind praegusega võrreldes tõenäoliselt 25-30%.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva.kiisler@aripaev.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Kristi Kool
Kristi KoolKinnisvarauudised.ee toimetajaTel: 53 003 098kristi.kool@aripaev.ee
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806rivo.habakuk@aripaev.ee