8. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarafirmade liit: hinnad võivad veel kukkuda

Detsembris ületas Tallinna kinnisvaraturg kahe aasta jooksul teist korda 66,8 miljoni euroga senise sümboolse miljardi krooni piiri, vahendas ERR uudisteportaal.

1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahteri sõnul jääb tavaliselt aasta lõpp ja pühadeaeg eelmiste kuude tulemustele selgelt alla, kuid detsembris olid näitajad vaid paar protsenti nõrgemad kui rekordiliselt aktiivses novembris. "Euro-ootus pani aasta viimastele kuudele pitseri, kinnisvara osteti teadlikult ja isegi sularaha eest," ütles Vahter.

Tõnis Rüütel rääkis aga ERR-i uudisteportaalile, et tema arvates põhines tõus peale euro-ootuse veel kahel vaalal. Olulisim neist oli n-ö põhjaõngitsemine ning tähtis osa oli ka sesoonsusel, sest sügiseti on kinnisvaraturg alati olnud kõige aktiivsem.

Rüütli sõnul oli 2009. aasta suvel depressioon võib-olla kõige tugevam ning ka 2009. aasta lõpuni naljalt keegi midagi ei ostnud. Ta meenutas, et tollal rääkis ta "ahnest" või "hirmunud" rahast, mis ootas paigutamist, sest juba siis oli eraisikute deposiitidel rekordiline rahakogus - 160 miljardi krooni ringis.

Suur osa sellest rahast ootas Rüütli sõnul kahtlemata seda, mis hakkab toimuma väärtpaberiturgudel. Kuid kindlasti mingi arvestatav hulk raha ootas ka seda, mis juhtub kinnisvaraga ja eriti just elukondliku kinnisvaraga.

"Lõppenud aasta suvel oli enam-vähem selge, et põhi hakkab kätte jõudma. Ja mis mind isiklikult väga üllatas, oli see, et müük paberil kui selline nii kiiresti taastub või tagasi tuleb," rääkis Rüütel. "Aga muidugi ma ennustan, et ega see lõpp ei pruugi jälle sama hurraaga minna, sest need, kes väga ootasid midagi väga uut ja huvitavat, said oma soovid rahuldatud."

Rüütel on veendunud, et eurole üleminek kinnisvarahindade tõusu kaasa ei too.

"Siit ka minu kurb ennustus, mis vaikselt juba realiseerub: see esimene poolaasta tuleb nüüd väga jäine. Selles mõttes, et paljude müüjate ootused olid ju vastuolulised. Ma pean silmas ennekõike muidugi teisest turgu, sest on selge, et esmane turg allub ikkagi objektiivsetele arvestustele. Aga teisesel turul arvati millegipärast, et eurode eest müük on kasumlikum. Ei ta ole!"

Rüütli arvates võis mingi osa kinnisvara ostjaid küll arvata, et ost tuleb ära teha kroonide eest, sest eurodes võib see kallimaks minna. Tema sõnul puudub selleks aga igasugune objektiivne alus.

"Need hinnad jõuavad veel kolinal kukkuda, nii et teine kvartal võib näidata tehingute hindade isegi olulist kukkumist. Sest müüjate eurolootus – kus nad on pannud oma objektid eurode eest suhtarvudes kallimalt müüki - see tõenäoliselt ei realiseeru. Selleks ei ole mingit põhjust. Ja siis võib kaup käes n-ö põlema hakata. Ja siis tuleb hindasid langetada - ja võib juhtuda, et madalamalegi veel mõneks ajaks," rääkis Rüütel.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474