8. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomlane: "Ärge lubage eestlastel teha üle 8tunniseid tööpäevi"

Loe, mida arvavad Äripäeva neljapäevast kaanelugu refereeriva Taloussanomate lugejad juhtumist, kus Eesti ehitajad nõuavad saamata töötasu võlgu jäänud Soome miljonärilt.

„Sama juhtum oli minulgi. Eesti poisid tahavad teha pikki tööpäevi ja tööd ka nädalavahetustel, ei taha koju minna. Lõpuks aga nõutakse ületöö ja muude hingeliste kannatuste eest hüvitist. Ärge kunagi laske ida- ja lõunapoegadel teha muud kui kaheksatunniseid tööpäevi 40 tundi nädalas, kuidas iganes olete ka kokku leppinud.“

„Töö eest on kindlasti tehtud kirjalikud lepingud ja neis määratletud täpselt, mida teha tuleb. Palk ja kõik muud kulud on makstud lepingu järgi panga kaudu, seega maksmist on kerge tuvastada. Kui nii on tehtud, ei saa midagi valesti minna.“

„140 000 eurot (summa, mida 5 ehitajat soomlaselt nõuavad – toim) on eestlasest ehitaja 10 aasta palk, kuid teisalt saab selle eest 10 ruutmeetrit Espoo luksusvillast.“

„Ehituse alal on praegu siin 25 000 eestlasest ehitajat, neist 200 maksab makse.“

„Tuletan meelde, et ELis on täiesti seaduslik minna teise maksuleppega riiki kuueks kuuks maksuvabale tööle. See pole mingi varimajandus.“

„Tekib küsimus, mille pärast võtta eestlasest tööline odavalt, kui päeva lõpuks läheb ta soomlasest märgatavalt kallimaks.“

„Eestlased teevad head äri. Teevad tööd ja võtavad palga vastu sularahas, mustalt. Hiljem nõuavad üheskoos tööandjalt/tellijalt „maksmata“ palka maksudeks. Töötajad võidavad, kuna ei suudeta tõestada, et nad on palka saanud ja isegi, kui seda suudetakse, satub makse tasuv ettevõte palju suuremasse probleemi, kui töötajad. Mustale tööjõule leidub Soomes tööd kõvasti! Kui eestlased sellist käitumist enam harrastaksid, väheneks musta majanduse osakaal Soomes.“

„Kui lähete miljonäriga kalale, tuleb alati teha kirjalik kokkulepe.“

„Eestlased on 30% odavamad soomlastest, isegi kui nende pealt kõik maksud tasuda. Siit pole muud väljapääsu, kui maksude ja sotsiaalmaksu alandamine Soomes. ELi ühisturul ei saa hoida kõrgemaid tariife naabrist.“

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474