16. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maavanem Metsojale palju tüli tekitav 'pensionifond'

Pärnu maavanem, Isamaa ja Res Publica Liidu liige Andres Metsoja on Kaisma vallajuhina saanud segastel asjaoludel enda perekonnaga seotud MTÜ kasutusse Kaisma Suurjärve ning selle ääres asuva munitsipaalmaa.

Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Vändra valla volikogu revisjonikomisjoni esimehe Andres Tamme arvates on see puhas korruptsioon.

"MTÜ Järvemaastik - Metsoja pensionifond" - sellise pealkirja all toimus mullu märtsis Vändra valla volikogu ees üks esitlus. Värske maavanem tutvustas MTÜ juhatuse esimehena ühingu tegevust ning algatatud detailplaneeringuga seonduvaid asjaolusid. Metsoja ütleb nüüd, et see oli spetsiaalselt tehtud nali juba aastaid kirgi kütnud järveäärse maa teemal.

"Minu meelest on see korruptsioon, kuidas Metsojad on enda kasutusse saanud järve ning järveäärse maa. Tühje sõnu ma ei loobi, mul on dokumendid," kraamib Vändra valla volikogu revisjonikomisjoni esimees Andres Tamm kotist välja pataka pabereid. Seal on 2009. aasta sügisel Vändra vallaga liitunud väikese Kaisma valla otsused ja lepingud MTÜga Järvemaastik. Nii mittetulundusühingus kui ka vallas olid peategelasteks isa ja poeg Metsojad.

Metsojad osalesid erastamisel. Pärast majandite lagunemist erastas Andres Metsoja ema järve ääres sauna ja vana jahimaja. Seejärel erastati sinna juurde veel 33 hektarit maad, mis on Andrese nimel.

"Ma olen siin sündinud ja kasvanud ja soetanud siia ka vara, sellepärast ma teen seda. Plaanin siia toitlustust. 2,5 miljonit krooni kulub väliköögi rajamiseks, lisaks parkimiskohad külaliste jaoks," tutvustab Andres Metsoja oma tulevikuplaane järveäärse alaga.

Tulevikuplaane on raske teostada, sest paraku on sauna juures Metsoja maa väga väike. Üle kraavi on Metsojal maad küll, kuid seal on peal Natura ala piirangud. Äri laiendamiseks oleks vaja saada tükki valla maast, mida kasutab MTÜ Järvemaastik.

Praegu ongi pooleli detailplaneeringu menetlus, mille raames soovib Metsoja muu hulgas vallamaa ja enda maa osalist vahetust. Detailplaneeringu menetlemisel on aga tekkinud tõrge.

Tammel ei ole Metsojade tegevuse vastu järveäärse vallamaa korrashoidmisel midagi, küll häirib teda, kuidas nad on selle vallamaa enda kasutusse saanud.

Esimene katse oli 2001. aastal, kui Kaisma valla volikogu otsustas anda järve ja järveäärse maa rendile. Volikogu esimees oli toona Andres Metsoja.

"Vallale tundus selle korrashoidmine suure kohustusena. Korraldasime läbirääkimistega enampakkumise. Oli meie pakkumine ja Tammede oma. Konkurss tunnistati läbikukkunuks," meenutab Andres Metsoja kümme aastat tagasi toimunud konkurssi.

Aga kohtuotsus?

"…ma ei julge seda väita. Käsi südamel… ei mäleta," proovib Metsoja meenutada.

Küll mäletab tolleaegseid sündmusi Andres Tamm. "Minu firma pakkus 200 kr/ha, Kalju Metsoja 0 kr/ha, kusjuures volikogu oli määranud alghinnaks 5 kr/ha. Volikogu komisjon valis võitjaks Metsoja. Halduskohtu kaudu saime selle otsuse tühistamise."

Otsustatakse asutada MTÜ. 2003. aasta kevadel teeb vahepeal vallavanemaks saanud Andres Metsoja volikogule ettepaneku osaleda MTÜ Järvemaastik asutamisel. MTÜ hakkaks edaspidi järveäärset munitsipaalmaad korrastama ja hooldama.

Vallavanem Andres Metsoja ning MTÜ juhatuse liige Margus Pikkor, kes on samal ajal abivallavanem, allkirjastavad 8. juulil lepingu munitsipaalmaa tasuta kasutusse andmiseks. Ametlikult on Metsoja sel ajal aga puhkusele vormistatud.

Kakskümmend päeva pärast lepingu sõlmimist kantakse MTÜ Järvemaastik äriregistrisse ning ta saab registrinumbri, mis oli millegipärast juba olemas 8. juuli lepingus.

"Ilmselt on tegemist inimliku eksimusega… ma ei tea…," jääb Metsoja taas selgitamisega hätta.

MTÜ asutajateks on veel Kalju Metsoja ja Mait Kink ning peagi võetakse liikmeks ka Andres Metsoja.

2006. aasta juunis toimuval Järvemaastiku üldkoosolekul arvatakse Kaisma vallavalitsus MTÜst välja. Sellise ettepanekuga tuleb välja vallavanem. "Koostöö jätkamine on vajalik ja ülioluline, kuid liikmeks olemine põhjustab asjatuid pingeid ja tekitab omakorda ühingu ja puhkeala arengu pidurdamist," sõnab protokolli järgi Andres Metsoja.

Valla esindajat Margus Pikkorit kohal ei ole ning valla lahkumist polnud arutatud ei vallavalitsuse ega volikogu istungitel. "Ilmselt see kõige korrektsem ei olnud, oleks tõesti pidanud selle volikogust läbi viima. Minu viga, et ma ei mõelnud siis kui vallavanem, vaid kui MTÜ liige," nõustub Metsoja nüüd.

Valla osalus takistas MTÜ-l projektiraha taotlemist. "Kuid ma pole kellelegi kahju tekitanud, vald pole mingit kahju saanud," rõhutab Metsoja.

Küsin Tammelt, et miks ta alles nüüd, aastaid hiljem nendele asjadele tähelepanu juhib?

"Sest varem ei saanud ma dokumente kätte. Alles Kaisma ja Vändra valla ühinemise järel pääsen info ligi. Tänu minu nõudmistele on tagantjärele välja ilmunud maakasutusleping ning valla MTÜst väljaarvamise protokoll," sõnab Tamm.

Näide haldusreformi vajalikkusest. Metsoja kodupartei IRL on rääkinud aastaid haldusreformi vajalikkusest. Poole tuhande elanikuga vallas ei olnud vahepeal õiget vallasekretärigi. Juriidiline pool jäi nõrgaks ning sealt ka mitmed hädad dokumentide vormistamisel.

Andres Metsoja on lepingutele ja valla otsustele alla kirjutanud kord vallavanemana, siis jälle MTÜ esindajana. "Väike koht, aktiivseid inimesi on vähe. Jõuadki olukorrani, et ühed ja samad inimesed kirjutavad otsustele alla," tõdeb ta.

Metsoja räägib, et teeb järve ääres kõike heast tahtest. Enamik tema vabast ajast lähebki sinna. Aastaid on seal talviti korraldatud autode jäärajavõistlusi, suvel annab etendusi kohalik Võsateater. Palju käib järve ääres kalamehi ning ka niisama uudistajaid.

"Raske on, tunnen, et väsin ära kogu sellest ühe inimese vastuseisust. Kaalun, kas lõpetada see asi ära ja maha müüa," ütleb ta paar korda vestluse jooksul. Kahju, et see lugu räägib pigem bürokraatiast, mitte tulemusest ja on ajendatud sellest, et töötan maavanemana ja olen seeläbi rünnatav, lausub Metsoja lõpuks.

Tasub teadaMTÜ Järvemaastik on saanud toetusi

Erinevate projektide kaudu on MTÜ saanud toetusi murutraktori ja väikelaaduri ostuks. Kaisma vald on andnud aastate jooksul 36 000 krooni, Vändra vald lisas eelmisel aastal 55 000 krooni.PRIA otsustas 2009. aastal eraldada Andres Metsojale 831 810 krooni väliköögi ehitamiseks ning väliköögi seadmete ostuks.Ka uue sadamasilla ning sinna viiva tee valmimiseks on olemas rahastamise otsused, need ootavad aga detailplaneeringu vastuvõtmist.LEADER-programmist on raha saanud detailplaneeringu tegemiseks.

KronoloogiaKümme aastat kestnud vaidlus järve pärast

2001 korraldas Kaisma vald maa rendileandmiseks konkursi, alghinnaga 5 kr/ha pluss maamaks. Andres Metsoja oli volikogu esimees. Osales kaks pakkujat. Andres Tamme firma pakkus 200 kr/ha, FIE Kalju Metsoja pakkus 0 kr/ha. Volikogu juures asuv rendikomisjon tunnistas paremaks Metsoja pakkumuse. Tamm kaebas otsuse halduskohtusse, kus see tühistati.2003 aprillis otsustas volikogu, et Kaisma vallavalitsus võiks olla üks MTÜ Järvemaastik asutajatest. Vallavanem oli Andres Metsoja, kelle korraldusega määrati valla esindajaks MTÜs abivallavanem-maakorraldaja Margus Pikkor. Teised asutajad olid Kalju Metsoja ja Mait Kink ning Margus Pikkor eraisikuna. Tänu valla osalusele, sai MTÜ maa vallalt ilma konkursita, otsustuskorras.01.07-01.08.2003 viibib vallavanem Andres Metsoja korralisel puhkusel.08.07.2003 allkirjastavad vallavanem Andres Metsoja ja MTÜ Järvemaastik esindaja abivallavanem Margus Pikkor valla ning MTÜ vahel põllumajandusliku maa kasutuse lepingu, millega antakse järv ning järveäärne maa tasuta MTÜ kasutusse. MTÜd äriregistris siis veel ei olnud.28.07.2003 kantakse MTÜ Järvemaastik äriregistrisse.30.06.2006 arvatakse MTÜ Järvemaastik üldkoosolekul Kaisma vallavalitsus vallavanem Andres Metsoja ettepanekul MTÜst välja. See selgub alles 16.03.2010.2007 sügisel valitakse Kaisma vallavanem Andres Metsoja Pärnumaa Omavalitsuste Liidu juhiks. 2008. a kevadel valitakse Kaisma vallavanemaks Kalju Metsoja.02.06.2008 saab Andres Metsojast MTÜ Järvemaastik juhatuse esimees.28.04.2009 algatab Kaisma vallavanema Kalju Metsoja MTÜ Järvemaastik juhi Andres Metsoja taotlusel maa-ala detailplaneering, sinna kaasatakse ka Andres Metsojale kuuluvad kinnistud.2009 liidetakse Kaisma vald Vändra vallaga. Kalju Metsoja ei jätka vallavanemana.2010 alguses saab Andres Metsojast Pärnu maavanem.19.11.2010 astub Andres Metsoja välja MTÜst Järvemaastik.11.02.2011 lõpeb detailplaneeringu avalik väljapanek.14.02.2011 toimub Kergu kultuurimajas detailplaneeringu arutelu, peamiseks ettekandjaks on Andres Metsoja. Metsoja on Pärnu maavanemana detailplaneeringute järelevalve teostaja.15.03.2011 teeb Vändra valla arengunõunik Mari Reinfeldt vallavalitsusele ja volikogule ettekande Kaisma Suurjärve detailplaneeringu kohta. Selles leiab ta, et Kaisma vald poleks tohtinud MTÜ-le Järvemaastik üle anda kohustusi planeeringu koostamiseks ja koostamise tellimiseks. Selle keelab planeerimisseadus.Reinfeldti arvates tuleks kas menetlus tagasi pöörata, parandada õiguslikud ja sisulised vead või lõpetada menetlus detailplaneeringu kehtestamata jätmisega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474