20. mai 2011

Euroliit piirab tervisele kahjuliku kaadmiumi kasutamist

Alates detsembrist 2011 keelatakse Euroopa Liidus kaadmiumi kasutamine juveelitoodetes, plastikus ja jootevarbades.

Uue õigusaktiga keelatakse tervisele kahjuliku keemilise elemendi kaadmiumi kasutamine kõigis juveeli- ja plastiktoodetes ning jootevarbades, mida kasutatakse erinevate materjalide ühendamiseks, teatas Euroopa Komisjoni Esindus Eestis.

Ehetes sisalduva kaadmiumiga võib ehete kandjatel, sealhulgas lastel tekkida kokkupuude naha kaudu. Jootevarbades keelustatakse kaadmium sellepärast, et jootmisel tekkiv suits on sissehingamisel äärmiselt kahjulik. Kaadmium tekitab vähki ja on mürgine veekeskkonna jaoks.

Uue õigusnormiga keelatakse kaadmiumi kasutamine kõikides plastiktoodetes, samas tõhustatakse PVC-jäätmete kogumist, et kasutada neid mitmesuguste ehitustoodete valmistamiseks. Kuna PVC on väärtuslik materjal, mida võib mitu korda taaskasutusse võtta, on uues õigusaktis lubatud taaskasutada PVC-jäätmeid, milles on vähesel määral kaadmiumi. Sellisest toormest võib teha teatavaid ehitustooteid, mis ei ohusta inimesi ega keskkonda.

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potocniki sõnul kaitstakse sel moel tarbijaid ning eelkõige lapsi. Ühtlasi teenib kaadmiumi kasutamise keeld keskkonnakaitse huve, sest kaadmiumivabad plasttooted aitavad vähendada saastumist.

Alates 2004. aastast on olnud piiratud kaadmiumi kasutamine patareides ja elektroonikas. Uus keeld kantakse ELi kemikaalimääruse (REACH) lisasse.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474