27. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaotusvõrk investeeris Saaremaa elektrivõrku 225 000 eurot

Jaotusvõrk lõpetas Saaremaal Kaarma ja Orissaare vallas 225 000 eurot maksnud uute alajaamade ja elektriliinide ehitustööd. Elektrivõrgu uuendamine parandab Hakjala ja Kavandi külade piirkonnas elektrivarustuse kindlust ja lahendab pingekvaliteedi probleemid.

Hakjala külas asendati amortiseerunud õhuliinid maakaabliga ning vana alajaam uuega, lisaks ehitati täiendav alajaam. Kuna piirkonnas on nüüd ühe asemel kaks alajaama, võimaldab see vähendada alajaama ja majapidamiste vahele jäävate elektriliinide pikkust. Pingekvaliteet paraneb tänu sellele, et uus alajaam on majapidamistele lähemal. Hakjala küla elektrivõrgu uuendustööde maksumus oli 100 000 eurot, teatas Eesti Energia.

Ka Kavandi külas uuendati vana alajaam ning ehitati juurde uus. Samuti rajati 3,5 kilomeetrit uut elektriliini, asendades metsas raskesti ligipääsetava ning murduvate okste ja puude poolt ohustatud liini maantee äärde paigaldatud maakaabliga. Tööd maksid 125 000 eurot.

„Oleme kaardistanud igas maakonnas pingekvaliteedi osas kõige probleemsemad piirkonnad, kus ehitame elektrivõrku pinge parandamiseks. Pingekvaliteet on ebapiisav sageli neis paikades, kus alajaamad asuvad majapidamistest rohkem kui kilomeetri kaugusel,“ rääkis Jaotusvõrgu juhataja Tarmo Mere madala pinge põhjustest. "Pingekvaliteeti tõstame tuues majapidamistele lähemale keskpinge ning ehitades uusi alajaamu. Seeläbi on alajaama ja majapidamiste vahele jäävad elektriliinid lühemad ja ka pinge kvaliteetne," lisas ta.

Tööd teostas Hakjalas Corle OÜ ja Kavandi piirkonnas Eltel Networks AS.

Kokku suunas Jaotusvõrk möödunud aastal Saaremaa elektrivõrgu uuendamisse ligi 1,1 miljonit eurot, millest üle kahe kolmandiku kulus ilmastikukindla maakaabli ja kaasaegsete alajaamade paigaldamisele. Sel aastal investeeritakse ligi 1,27 miljonit eurot.

Üle Eesti investeeris Jaotusvõrk 2010. aastal elektrivõrgu uuendamisse enam kui 60 miljonit eurot, sealhulgas kogu teenitud ärikasumi. Kokku haldab Eesti Energia Jaotusvõrk üle 61 000 kilomeetri elektriliine ja enam kui 22 000 alajaama.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474