18. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa ehitusturg ahvatleb ja pelutab

Venemaa ehitusturul jätkuks tööd paljudele Eesti firmadele, kuid sellegipoolest söandavad seal tegutseda vähesed.

Äripäeva ehitusfirmade TOPis mullu teise koha hõivanud Irest Ehitus saab suure osa tulust Venemaalt. Sel aastal tahab firma käibe lausa kahekordistada. „See on väga kergesti seletatav. Ühel aastal ehitasime kaks kauplust, järgmisel ei ehitanud ja ülejärgmisel ehitatakse jälle kaks,“ selgitas  Irest Ehituse juht Rein Kiudsoo käibe hüppelist suurendamist. Firma ehitab Moskva oblastisse Zelenogradi K-Rauta 15 200ruutmeetrist ehitusmaterjali kauplusladu.

Olukord Vene ehitusturul on võrreldes Eestiga parem, väitis Kiudsoo. „Seal jätkub ehitamist kõikidele, oleks vaid ehitajaid. See ongi kõige suurem häda, et ei ole oskajaid ehitajaid.”

Venemaal oli ja on perspektiivi, aga enda jaoks tuleb mängureeglid selgeks teha ning neid aktsepteerida, nentis Skanska EMV AS juhatuse esimees Andres Aavik. „Skanska tegutses Venemaal 2000. aastast nii Peterburis kui ka Moskvas, aga ühel hetkel sai siiski selgeks, et seal ehitamine ei ole kooskõlas Skanska eetikakoodeksiga,“ tunnistas ta. Firma lõpetas Venemaal ehitamise umbes neli aastat tagasi. „Igal sammul tuli kokku puutuda korruptsiooni ja erinevate altkäemaksu küsimustega,“ põhjendas ta.

„Venemaa on raske turg,” ütles ka Estconde-E OÜ juhatuse esimees Angel Andla. „Jah, Irest Ehitusel läheb seal hästi. Nad on leidnud oma niši. Meie ei tegutse Venemaal aga juba ammu. Kas me sinna kunagi tagasi läheme, on strateegia küsimus, aga kuna me pole börsiettevõte, et tahaks seda avalikult kommenteerida.”

Ehitusfirmad ehitasid 2011. aasta I kvartalis aastatagusega võrreldes 34% rohkem, teatas statistikaamet. Koduturul kasvas töömaht 29 ja välismaal koguni 71%. Jooksevhindades on välisriikides tehtud ehitustöö osatähtsus viimastel aastatel aina kasvanud ning jõudnud tänavu 14%ni (47,8 mln eurot) kogu turust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474