1. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eriüksused puistavad naftafirma BP Moskva kontorit

Musta riietatud eriüksuslased tungisid kolmapäeval naftakompanii BP Moskva kontorisse, süvendades ettevõtte probleeme Venemaal, kirjutas ärileht Arabian Business täna.

Moskva kohtutäiturid jätkavad dokumentide konfiskeerimist ka täna, märkis Venemaa riiklik uudisteagentuur Interfaks. Loa kontori läbiotsimiseks ja dokumentide konfiskeerimiseks on andnud Tjumenski ringkonnakohus.

Arabian Business täpsustas, et läbiotsimisele eelneval päeval sõlmis Rosneft lepingu ExxonMobiliga. Leping võimaldab ligipääsu neile arktilistele naftaväljadele, mida BP ihaldas. Dokumentide võetus seostub samas kohtuvaidlusega, mida BP peab riigifirmaga Rosneft luhtunud äritehingu tõttu.

BP probleemide ajalugu Venemaal on pikk, lisas Arabian Business. BP Russia president Jeremy Huck ütles, et läbiotsimine nende kontoris vältab tõenäoliselt nädala lõpuni ning on seadusevastane. Kogu BP kontori töö on halvatud, töötajad on saadetud koju.

Analüütikute hinnangul ei saa praeguse BP kontori läbiotsimise taga näha ametivõimude survet välismaisele kütusefirmale. BP on kohtusse kaevanud Venemaa ja BP ühisettevõtte TNK-BP vähemusaktsionärid, kellele ei mahu pähe, miks BP Rosneftiga nurjus ning Rosneft peaminister Vladimir Putini juuresolekul sel teisipäeval USA firma Exxoniga magusa koostöölepingu sõlmis.

Venemaa julgeolekutöötajad puistasid BP kontorit ka 2008. aastal.

Rosnefti ja ExxonMobile strateegilise koostöö leping hõlmab kolme naftarikka ala hõivamist Kara meres, ühe naftaleiukoha kasutamist Mustas meres ja nafta ammutamise väljavaadete uurimist Lääne-Siberis. Lisaks annab leping Rosneftile ligipääsu ExxonMobile’i geoloogilise uuringu projektidele Mehhiko lahes ning osalust naftavarude hõivamisel Texases.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474