13. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduskeskkonna elavnemine suurendas energiatoodangut

Eesti elektrijaamad tootsid 2010. aastal ligi 13 000 gigavatt-tundi elektrienergiat, mis on ligi poole rohkem kui aasta varem. Samuti kasvas teiste energialiikide tootmine.

Pärast vahepealset langusperioodi jõudis elektritoodang 2010. aastal tagasi 2007. aasta tasemele, teatas statistikaamet. Elektritootmine kasvas eelkõige vabaturgude avanemise ja sisemajanduse elavnemise tõttu. Et üle 90% elektrienergiast toodetakse põlevkivist, siis kasvatas suurenev nõudlus elektrienergia järele põlevkivitoodangut üle 20%.

Elektrienergia tootmine taastuvatest energiaallikatest suurenes 2009. aastaga võrreldes ligi kaks korda. Enim mõjutas taastuvelektri toodangu kasvu hakkepuidul töötavate koostootmisjaamade töölerakendamine. Kuigi hüdro- ja tuuleenergia osatähtsus elektrienergia kogutoodangus on veel suhteliselt väike (alla 3%), oli 2010. aastal areng selles vallas märkimisväärne. 2010. aastal kasvas tuuleenergia tootmine varasema aastaga võrreldes üle 40%.

Hüdroenergiatoodang on viimase kolme aasta jooksul olnud stabiilne.

2010. aastal kasvas põlevkiviõlitoodang kohalike katlamajade tarbimise suurenemise tõttu varasema aastaga võrreldes ligi 8%. Üle poole põlevkiviõlitoodangust eksporditi. Puidugraanulite toodang oli välisnõudluse püsimise tõttu 7% ning kütteturbatoodang üle 10% suurem kui 2009. aastal.Energiatoodetest imporditi 2010. aastal maagaasi, vedelkütuseid, kivisütt ja koksi.

Et elektrijaamade ja kodumajapidamiste tarbimine kasvas, suurenes maagaasi sissevedu varasema aastaga võrreldes ligi 7%. Vedelkütuste import aga vähenes ligi 5%. Vähenemist mõjutasid 2009. aasta lõpuks ettevarutud mootorikütuse kogused ja autobensiini tarbimise mõningane kahanemine.

Energiatoodete eksport kokku kasvas 2010. aastal üle viiendiku. Elektrienergia eksport suurenes ligi 50%. Kogu elektrienergiatoodangust eksporditi üle kolmandiku. Kõige suurem osa ehk 38% eksporditud elektrist müüdi Soome ja üle kolmandiku Leetu. Ligi kuuendiku energiatoodete ekspordimahust moodustasid puidugraanulid. Nende eksport kasvas aastaga 12%. Tähtsaimad sihtriigid olid Taani ja Rootsi. Oluliselt suurenes turbatoodete väljavedu, peamiselt Rootsi ja Soome. Põlevkiviõli eksport jäi 2009. aasta tasemele.

 

 

 

 

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474