20. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata, millist maja plaanivad Sõnajalad Tallinna vanalinna

Andres ja Oleg Sõnajalg plaanivad Tallinnas Viru hotelli vastas Mere puiestee alguses tühjalt seisva puitmaja ümber ehitada futuristliku hoone.

Aadressil Mere pst 1/Vana-Viru 15 asuv roheline maja – kus Oskar Luts kirjutas Kevade – on hävimisohus, omaniku huvi teadmata, tõdeti eileõhtuses ETV saates Pealtnägija, mis käsitles vanalinnas asuvaid lagunevaid maju ning nende omanikke. Kaks nädalat enne saadet lubas Andres Sõnajalg Pealtnägija küsimustele vastata, ent saate valmimise ajaks polnud seda teinud.

"Vahetult enne saadet saatsid Sõnajalad, keda linn ähvardab sundvõõrandamisega, meile siiski oma plaanid ja joonised. Ning need on täitsa jahmatavad," ütles Pealtnägija saatejuht Mihkel Kärmas täna.

Muinsuskaitsjate vastupidisest seisukohast hoolimata väidab Sõnajalg, et esitas juba 2005. aasta maja renoveerimiseks ehitustaotluse, aga luba pole saanud. Ka käib ettevõtja väitel vilgas töö detailplaneeringuga ja tellitud on hoone ehitustehniline ekspertiis. Lisaks saatis ta Pealtnägija tegijaile pildi, millisena võiks nn rohelise apteegi kinnistu Sõnajalgade ja arhitektuuribüroo Kosmos eskiisprojekti järgi tulevikus välja näha.

19. sajandi lõpus ehitatud unikaalne korteritega linnavilla kuulub vormiliselt 77aastasele Elvi Maripuule. Sisuliselt aga tema väimeestele Andres ja Oleg Sõnajalale, kes omandasid kundi ja selle mitmed hooned EVPde eest 1990ndatel. Muinsuskaitsjatega piike murdes on krunt tundmatuseni muutunud – vanad majad on maha tõmmatud, parkla ja turg asemele ehitatud. Vaid nn roheline apteek mädaneb puutumatult juba üle kümne aasta, kirjeldati juhtumit eilses Pealtnägijas.

Ajaloolase Jüri Kuuskemaa sõnul on Sõnajalgade unistus, et see hoone laguneks ning lubataks lammutada. "Et saaks teha midagi niisugust, kus tume sarvik on vanade ja väikeste majade keskele maandunud nii nagu tulnukas mingilt teiselt planeedilt ja samal ajal ebamastaapne ja vanalinnna sobimatu ja seda visuaalselt, esteetiliselt lõhkuv," iseloomustas ta telesaates rohelise puumaja kõrval asuvat uusehitist.

"Üldiselt oleme proovinud nii-öelda heaga, et teinud ikkagi märgukirju ja proovinud leida kontakti ja tulla omalt poolt vastu neile. Kahjuks siiamaani ilma reaalsete tulemusteta," kommenteeris Pealtnägijas Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhtivspetsialist Henry Kuningas.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474