21. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tsahkna: pensionisüsteemis pole vaja muudatusi teha

Pensionisüsteemi alles reformiti, pigem tuleb tegeleda tööhõivega ja sellega, et sammaste tootlikkus oleks piisavalt suur, ütles riigikogu sotisaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna.

"Riiklik pension ei kao kusagile. Me tegime alles mõned aastad tagasi korraliku pensionireformi, mille eesmärk oligi muuta süsteem jätkusuutlikumaks. Lisaks tõstsime pensioniiga 65. eluaastani," sõnas Tsahkna.

Ta lisas, et kui me vaatame teise samba sissemakseid, siis täiesti planeeritult makstakse riigieelarvest sellele süsteemile peale. "Järgmisel aastal taastame riigipoolsed maksed teise sambasse täies mahus - minu arvates see annab oluliselt kindlust juurde. Keerulises finantsolukorras tuleb vaadata, et kohustusliku teise pensionisamba raha oleks võimalikult pikas perspektiivis konservatiivselt ja tootlikult hoitud."

"Kolmanda samba puhul on tegu vabatahtlike investeeringutega ning küsimus on samuti tootlikkuses ja riski võtmises. Siin on väga tähtis, et inimesed oleksid teadlikud, kas nad lähevad kiire riski peale, mis on viimastel aastatel andnud tagasilööke rohkem," nentis ta.

"Ma ei näe, et oleks vaja süsteemset muudatust teha. Pigem tuleb tegeleda sellega, et sammaste tootlikkus oleks piisavalt suur ja tegeleda laiemate demograafiliste probleemidega, mis puudutab elanikkonna vananemist ja just nimelt seda, et meie töökäsi ühe pensionäri kohta oleks rohkem," rääkis Tsahkna.

"Kui räägitakse, et me vajame sisserännet, siis ma arvan, et kõigepealt tuleks tegeleda olemasoleva inimressursi ära kasutamisega. Eriti, mis puudutab võimalikult kõrgetasemelist ja kvaliteetse tööjõu ära kasutamist. Töötus on küll kiirelt kahanenud, kuid meil on kvaliteetse tööjõu puudus," sõnas poliitik.

"Kui me iga aasta sõltuvalt majandustsüklitest hakkame süsteemi muutma, siis tegelikult see viib pikemaajalise kaoseni. Reformis tehtud otsused olid õiged ning nendega tuleb jätkata, kuid tegeleda tuleb just tööhõivega," märkis Tsahkna.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474