25. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elekter odavnes septembris Eestis 14%, Põhjalas 39%

Septembris langes elektri börsihind Eestis 14%, samas kui Põhjamaades oli hinnalangus tänu hüdroenergia suurele osakaalule kuni 39%.

Seejuures ei mõjutanud Põhjamaade madal elektrihind nii tugevalt Eesti hinnapiirkonna hinda, kuna nõudlus Läti ja Leedu turuosaliste poolt oli suurem kui EstLink 1 merekaabel Soome hinnapiirkonnast elektrit importida võimaldas, teatas Elering.

Samuti tekkis nn pudelikael Soome ja Rootsi vahele, kus ülekandevõimsus ei olnud piisav, et tagada Norra hüdroenergia voog Soome ja sealt edasi Eestisse.

Möödunud kuul mõjutas Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot (NPS) Eesti hinnapiirkonnas kauplemist kõige enam Läti defitsiit ning Norra odavam hüdroenergia, mille mõjul langesid hinnad nii Soome kui Eesti hinnapiirkonnas.

Kuna Eesti hinnapiirkonna hind jäi Soome omast veidi kõrgemaks, liikus elekter septembris peamiselt Soomest Eestisse. Võrreldes eelmise kuuga tõi see kaasa olulise ekspordi languse Soome (21 gigavatt-tundi). Eksport Leetu kasvas kolm korda (35 GWh-ni) ning eksport Lätti oli jätkuvalt kõrge – 264,8 GWh.

NPS Eesti hinnapiirkonnas ostetud kogused jäid eelmise kuuga samale tasemele (502 GWh), millest Eesti turuosalised ostsid 42%, Läti 51% ning Leedu turuosalised 7%. Eesti turuosaliste poolt septembris ostetud kogus moodustab Eesti sisemaisest tarbimisest 37% ning on võrreldes augustiga 9% võrra langenud.

NPS Eesti hinnapiirkonnas müüdud elektrienergia kogused vähenesid veerandi võrra (410 GWh), seda seoses hinna langemisega ligi seitse eurot megavatt-tund. Kuna Baltpooli hind oli 70% ajast kõrgem kui Eestis, siis Leedu turuosaliste poolt müüdud kogused vähenesid ligi kolm korda. Läti turuosaliste poolt tehtud müügipakkumiste osakaal oli väga väike (kokku müüdi 1GWh). Eesti turuosaliste poolt müüdi septembrikuus kokku 97%.

Septembris oli Põhjamaade hüdroreservuaaride täituvus kõrgem kui eelnevatel aastatel, mille tulemusel langes  süsteemihind 2011. aasta madalaimale tasemele – 28,94 eurot MWh. Seejuures viimase 12 kuu keskmine süsteemihind on 54,08 eurot MWh. Võrreldes 2010. aastaga langesid kõikides  NPS hinnapiirkondade elektrienergia hinnad. NPS Soome septembrikuu keskmine hind 38,86 eurot MWh oli augustikuuga võrreldes 20% võrra madalam.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474