30. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uued tuuled tuuleparkides

Tänapäeval tehakse suuri jõupingutusi alternatiivsete energiaallikate leidmiseks, mis võiksid asendada naftat, sütt ja gaasi. Üheks populaarsemaks võimaluseks on tuuleenergia. Kuid elektrituulikud võivad olla palju enamat kui vaid üksikud kõrged mastid rahulikult pöörlevate tiivikulabadega, kirjutab Äripäeva ajakiri Imeline Teadus / Tarkade Klubi.

Mitmel pool üle kogu maailma töötatakse praegu pingeliselt tuule taltsutamise uute meetodite loomisel. Ideede skaala ulatub heeliumiga täidetud balloontuulikutest ja suurtest tuult püüdvatest kevlarpurjedest kuni süsinikfiibermastide metsani, mis tuules kõikumisega elektrit toodavad.

NASA aeronautikasüsteemide analüüsi osakonnas (Aeronautical Systems Analysis Branch) töötava tuleviku tuuleenergia spetsialisti Mark D. Moore sõnade kohaselt on uute tuuleenergiaprojektide hulgas nii geniaalseid pioneerprojekte kui ka õnneotsijate optimistlikke lahendusi.

“Kõik, mida me näeme, ei ole ühtemoodi tõsiselt võetav. Kuid tegelikult on palju inimesi, kelle tööd rajavad teed tehnoloogia valdkonnas, mis võib radikaalselt muuta meie tuulenergia kasutamise võimalusi,“ ütleb ta ja näitab meile ühte põnevat lahendust. See on kõrgel õhus hõljuv tuulik. “Õhus hõljuvatel tuulikutel võib olla suur tulevik, sest kõrgustes on tuule kiirus palju suurem ja püsivam. Kõrguse suurenemisel 80 meetrist kuni 500 meetrini tõuseb tuule kiirus poolteist kuni kaks korda ja 10 000 meetri kõrgusel on see 80meetrisest algkõrgusest juba 10 korda suurem,“ ütleb ta.

Ajakirja Imeline Teadus/Tarkade Klubi 2011. aasta novembri number tutvustas lugejatele tosinat uut tüüpi tuuleenergia tootmise moodust. Mõned neist lahendustest on alles joonestuslaual, kuid teised jällegi juba kasutuskõlbulikud. 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474