14. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liiklusõnnetuste kogukahju 9 kuuga 30,2 mln eurot

Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) andmetel registreeriti 2011. aasta 9 kuu jooksul ligi 22 200 liiklusõnnetust, pea sama palju kui mullu samal ajal. Keskmine hüvitis vähenes eelmise aasta 9 kuuga võrreldes 3% ehk 1362 euroni, kuid oli veidi suurem selle aasta esimese poolaasta väärtusest.

Liikluskindlustuse kindlustusmaksete maht oli üheksa kuu kokkuvõttes 2,4% väiksem eelmise aasta sama perioodi suurusest, olles vastavalt 45,8 miljonit ja 46,9 miljonit eurot, teatas LKF.

Kindlustusandjate poolt esitatud andmete kohaselt oli kolme kvartali liikluskindlustuse tehnilise kahjumi suuruseks 1,7 miljonit eurot.

LKFi analüütiku Meelis Arumägi sõnul mõjutab tulemusi endiselt esimese kvartali 6,3 miljoni euro suurune kahjum. “Liikluskindlustuse puhul on tulemus loodusjõududest ja aastaaegadest tugevasti sõltuv. Arvesse võttes eelmiste aastate kogemust on tekkinud kahjumi katmine aasta lõpuks vähetõenäoline. Põhjust kartuseks kinnitab ka asjaolu, et kolmandas kvartalis oli liiklusõnnetuste arv veidi suurem eelmise aasta väärtusest ning peatunud on ka keskmise hüvitise summa langus," lisas Arumägi.

LKFi kahjuennetuse valdkonna juhi Erik Ernitsa kinnitusel on eelmise aasta üheksa kuuga võrreldes täheldada väikeseid arvulisi muutuseid erinevate liiklusõnnetuste situatsioonide all.

Teeandmiskohustuse eiramisest tulenevate liiklusõnnetuste arv on vähenenud 14% ja tagant otsasõitude arv 5%, muude liikide arv kokku aga suurenenud 7%. “Muutused on üsna väikesed ja pigem juhuslikud. Silma paistavad aasta esimesed kolm kuud, kus peaaegu kõigi liiklusõnnetuse situatsioonide puhul võis täheldada märgatavat õnnetuste arvu kasvu. Vaid tagurdamisel toimunud liiklusõnnetuste arv on mõlema aasta puhul üsna stabiilne olnud," ütles Ernits.

Suurema liiklusõnnetuste arvuga ristmike esikolmik on traditsiooniliselt sama, kuid 2010. aasta üheksa kuu võrdluses on liiklusõnnetuste arv peaaegu kõigil suurema liiklusõnnetuste arvuga ristmikel märgatavalt tõusnud. Vaid Taksopargi ristmikul on liiklusõnnetuste arv eelmise aastaga samaks jäänud. Kõige suurema liiklusõnnetuste arvuga Rocca al Mare ringristmikul toimus 2011. aasta üheksa kuu jooksul 156 liiklusõnnetust. Võrdluseks eelmisel aasta samal perioodil oli õnnetuste arv sellel ristmikul 118 ja kogu 2010. aasta õnnetuste arv 152.

Liiklusõnnetuste arvu tõusust tulenevalt on märgatavalt tõusnud ka suurematel ristmikel toimunud liiklusõnnetuste kogukahju.

LKF on liikluskindlustuse seaduse nõudel kindlustusandjate poolt asutatud ühing, mille peamine ülesanne on täita garantiifondi rolli ning hallata liikluskindlustuse registrit. Garantiifond hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukite poolt põhjustatud kahjud. Samuti kogutakse vahendeid olukordadeks, kui kindlustusandja ei ole võimeline kannatanute nõudeid rahuldama maksejõuetuse tõttu.

LKF on lüli liikluskindlustuse rahvusvahelises võrgustikus, täites nii Euroopa Liidu nõuetest tulenevat teabekeskuse ja kompensatsiooniorgani rolli kui ka rahvusliku büroo rolli Rohelise Kaardi süsteemis. LKF toetab kindlustuse vaidluskomisjoni tegevust ning arendab kahjuennetustegevust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474