13. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audit: muutke detailplaneeringud Tallinnas läbipaistvamaks

Tallinna sisekontrolli audit leidis, et detailplaneeringute menetlemine tuleb muuta kiiremaks ja läbipaistvamaks.

"Detailplaneeringute menetlemine võtab Tallinna linnas mitu korda rohkem aega kui teistes omavalitsustes, menetlusele võib kuluda viis ja rohkem aastat. Erinevalt teistest omavalitsustest on Tallinnas enne detailplaneeringu algatamise otsustamist aja- ja töömahukas detailplaneeringu eskiisi menetlemine," leidis sisekontrolöri teenistuse siseauditi osakond auditis "Detailplaneeringute menetlemine Tallinna linnaplaneerimise ametis."

Menetluse kiiremaks ja läbipaistvamaks muutmine eeldab aga kontrolöride hinnangul süsteemseid muudatusi. Auditis tehakse ettepanekud anda linnaplaneerimise ametile rohkem pädevust protsessi juhtimisel ja otsuste tegemisel ning linnasiseste kooskõlastuste hankimisega peaks tegelema amet, mitte planeeringust huvitatud isik.

Samuti tuleks planeeringute läbivaatamise komisjoni laiendada ametite esindajatega, kes planeeringute kooskõlastamisprotsessis osalevad. Komisjoni töö peab olema läbipaistev, dokumenteeritud ja otsused põhjendatud ning komisjoni töös peab saama osaleda planeeringu koostaja või planeeringust huvitatud isik, et oma seisukohti kaitsta.

Auditi järgi on oluline tagada, et planeerimismenetluses oleksid ette nähtud konkreetsed tähtajad. Tähtaegade puudumine venitab detailplaneeringute menetlemist ebamõistlikult. Tuleb kehtestada tähtaeg, mille jooksul tuleb otsustada detailplaneeringu algatamine või algatamata jätmine. Auditeerijad soovitavad kehtestada ajavahemiku, mille jooksul pärast algatamist peab detailplaneering olema kooskõlastatud. Soovitav on, et periood ei oleks pikem kui kaks aastat. Kindlaks tuleb määrata ka tähtaeg, mil aeguvad linna asutuste antud kooskõlastused. Praegu puudub õiguslik alus aegumise kohaldamiseks.

Auditeeritud perioodil võttis peale kooskõlastatud detailplaneeringu ametile esitamist detailplaneeringu vastuvõtmise või kehtestamise eelnõu koostamine lubamatult palju aega. Näiteks ei suudetud eelnõud koostada isegi nelja kuu jooksul. Eelnõude koostamiseks ja istungile esitamiseks tuleb seada konkreetsed ajalised piirid, mis üldjuhul ei tohi ületada 30 päeva, tehakse auditis ettepanek.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474