13. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poola loobumine Leedu tuumajaamast pani Eesti suu lukku

Eelmisel nädalal teatas Leetu kavandatava tuumajaama ehituses osalev Polska Grupa Energetyczna (PGE), et loobub projektis osalemast. Projekti kaasosalisel Eestil pole ei otsuse tagamaad ega tulevikuarengud teada.

Eesti Energia jäi kommentaarides napisõnaliseks. "PGE loobumist on mul raske kommenteerida. Mul ei ole selle kohta rohkem infot kui PGE poolt avaldatud pressiteade," ütles Eesti Energia tuumaenergeetika osakonna juhataja Andres Tropp.

„Mida see toob kaasa projektile, selgub alles siis, kui partnerid on läbirääkimised projekti ellurakendamise tingimuste üle lõpetanud," lisas ta. Ka majandusministeeriumist anti teada, et praegu ei ole piisavalt infot poolakate otsuste tagamaade kohta ning spekulatsioonide esitamine võiks hoopis õli tulle valada.

Leedu meedia vahendusel võib järeldada, et poolakad põhjendasid äraütlemist lepingutingimustega, mis muutusid nende hinnangul vastuvõetamatuks. Lisaks on PGE-l käsil veel teisigi olulisi projekte. "Võttes arvesse tingimusi, mis on osutunud praegusel hetkel vastuvõetamatuks, ning meie grupi teisi võtmeprojekte, oleme otsustanud külmutada oma osaluse selles projektis enne mis tahes ametlike kohustuste võtmist," teatas PGE juht Tomasz Zadroga. Poola on loobunud võimalikust koostööst ka Venemaaga ning plaanib ise tuumajaama ehitamist.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola kavandasid üheskoos ehitada Leetu Visaginasesse uue tuumajaama Ingalinas suletu asemele. Esialgu 2016. aastaks kavandatud jaama ehitus on veninud ning uueks võimalikuks tähtajaks märgitakse nüüd 2020. aastat.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474