22. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrimüüja leppetrahvi võib maksmata jätta

Justiitsministeerium jõudis värskes analüüsis seisukohale, et avatud elektriturul on lepingu lõpetamise tasu nõudmine kehtivast seadusest tulenevalt tühine.

Riigikogu majanduskomisjoni liige Arto Aas palus justiitsministri seisukohta elektrimüüjate tüüptingimuste seaduslikkuse kohta ning mida peaks tarbijad tegema oma õiguste paremaks kaitseks, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Justiitsministeeriumi kinnitusel ilmnes erinevate elektrimüügi lepingute tingimustega tutvudes, et lepingu ennetähtaegse lõpetamise eest nõutavat tasu ei nimetata leppetrahviks ega kahjuhüvitiseks, vaid pigem lepingu lõpetamise tasuks.

Ministeeriumi hinnangul sarnaneb selline tasu olemuslikult leppetrahviga, sest tasu eesmärk nagu leppetrahvigi puhul on suunatud kahju hüvitamisele fikseeritud summas. "Toodut arvesse võttes oleme täna seisukohal, et võlaõigusseadust tuleks tõlgendada selliselt, et korralisel ülesütlemise puhul tarbijalt lepingu lõpetamise tasu, mis on suunatud kahju hüvitamisele, nõuda ei saa," märgib ministeerium.

Sisuliselt tähendab see ministeeriumi selgitusel seda, et kui elektrimüüja nõuab tarbijal lepingu lõpetamise tasu, võib tarbija jätta selle tühisuse ettekäändel tasumata.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474