26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naabrid hädas Saksamaa tuuleenergiaga

Saksamaa naabrid on hädas riigist tulvava tuuleenergiaga ning plaanivad meetmeid oma elektrivõrkude kaitseks ülekoormuse eest, kirjutab agentuur Bloomberg.

„Saksamaa on probleemist teadlik, kuid pole piisavalt poliitilist tahet, et see lahendada, kuna see nõuab palju raha,“ ütles Bloombergile Tšehhi asemajandusminister Pavel Solc. „Nii tuleb meil kasutusele võtta ühepoolsed kaitsemeetmed, et vältida õnnetusi ja kahjustusi.“

Tšehhi võrguoperaatori CEPS väitel on Ida-Euroopa elektrivõrgud viimse piirini pingul ning riskivad elektrikatkestustega kui tuuleenergia tootmine Põhja-Saksamaal või Läänemerel periooditi järsult kasvab. Nii plaanivad tšehhid aasta lõpuks piiri lähedale paigaldada lülitid, mis võimaldavad elektrivõrgud kriitilise ülekoormuse vältimiseks Saksamaast eraldada.

See on vaid üks märk sellest, et võrkude väljaehitamine pole jõudnud sammu pidada tuuleenergia tootmisvõimsuste lisandumisega.

Viimase kaheksa aastaga on üle ilma tuuleenergiasse investeeritud 460 miljardit dollarit. Saksamaa on 2007. aastast installeerinud tuuleenergia tootmisvõimsusi enam kui 8885 MW ulatuses ja seda peamiselt riigi põhjaosas.

Nüüd otsib riik võimalusi, kuidas tagada selle energia ülekanne tööstuspiirkondadesse, mis asuvad riigi lõunaosas. Praegu, kui Saksamaa kaablid ülekandega toime ei tule, liigub elekter ringiga Tšehhi ja Poola võrkude kaudu. Saksamaa võrkude kaasajastamine eeldaks operaatorite hinnangul vähemalt 32 miljardi euro suurust investeeringut.

Kuna Saksamaal ei ole piisavalt ühendusi põhja ja lõuna vahel, tekkis läinud veebruaris reaalne kollapsi oht. Tuuleenergiat toodeti liiga palju, mis „ujutas“ süsteemi üle, samas kui Tšehhi ja Poola ähvardasid oma võrgusüsteemid Saksamaast „lahti haakida“. Saksamaa majandusministri Philipp Rösleri sõnul võib eelolev talv kujuneda kriitiliseks.

Saksamaa valitsuse otsus sulgeda tuumajaamad ning aastaks 2022 üldse tuumaenergeetikast loobuda, on seda tasakaalustamatust veelgi suurendanud. Saksamaa sõltub veelgi enam tuulises põhjas toodetud elektrist.

„Me saame aru, et Tšehhi ja Poola võrguoperaatorid on mures turu ja süsteemi ohutuse pärast,“ ütles võrguoperaatori 50Hertz Transmission GmbH pressiesindaja. „Me otsime konstruktiivseid lahendusi“.

Sarnaseid probleeme on tuuleenergiaga olnud Hiinas, kus samuti pole piisavalt ühendusi, ning Texases, kus tuuleenergia tootjad maksid tänavu elektrifirmadele peale, et need tuulisematel päevadel toodetud tuuleenergia vastu võtaksid. Tänu riiklikele toetustele on see võimalik.

Tšehhis ja Poolas on tulnud söeküttel jaamu aeg ajalt võrgust eraldada, et teha ruumi Saksamaa tuuleenergiale. See on kulukas ja mitte alati piisav. Nüüd plaanivad nii Tšehhi kui Poola piirile seadmed paigaldada, mis võimaldavad elektrienergia tulva piiril paremini reguleerida ja oma võrku kaitsta.

„Sakslased kasutavad meie infrastruktuuri liiga palju,“ ütles CEPSi juhatuse liige Zbynek Boldis. „Praegu tähendab see neile tasuta lõunat.“

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474