13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA tõusu suurimaks naftariigiks ei nurja miski

USA on muutumas peaaegu täielikult energiasõltumatuks, mis tähendab, et barrel naftat võib maksta 60 dollarit või 120 dollarit - USA tõuseb ikkagi Saudi Araabiast mööda maailma suurimaks naftatootjaks.

Isegi kui USA naftahinna aluseks olev West Texas Intermediate (WTI) nafta hind kukub praeguselt 86 dollarilt barrelist 30%, suurendavad naftafirmad tootmismahte tänu uutele tehnoloogiatele, ütles Citigroupi toorainete uuringu juht Ed Morse Bloombergile.

Viimati suutis maailma suurim majandus enda energiavajadused täielikult ise katta aastal 1952 ning Washingtoni Energy Departmenti andmetel täideti käesoleva aasta kaheksa esimese kuuga 83% vajaminevast energiast ise.

Saudi Araabia aga sellist nafta hinna langust endale lubada ei saa, sest valitsus on juba lubanud enneolematus mahus ehk 630 miljardi dollari väärtuses sotsiaalinvesteeringuid.

KBC Energy Economicsi naftakonsultandi sõnul ei suudaks saudide kuningriik, kes arvutab enda ekspordi hinnad Euroopas kehtiva Brenti toornafta alusel, hakkama saada 25% hinnalanguse puhul praeguselt 109 dollarilt barrelist.

"USA kildanafta tootjaid ei saa kaotada," ütles Centre for Global Energy Studies peaökonomist Leo Drollas. "Saudid peavad tõsiselt hakkama eelarvet tasakaalustama 95 dollarilise hinna juures. USA tootjate jaoks on see vahemik oluliselt suurem."

Energy Departmenti sõnul kasvab USA keskmine päevane tootmismaht sel aastal 14%. Ja isegi kui novembris tootsid ameeriklased 6,8 miljonit barrelit naftat päevas ehk 30% vähem võrreldes saudide 9,7 miljoniga, siis Rahvusvahelise Energiagentuuri sõnul on aastaks 2020 USA juba suurem tootja.

Bloombergi küsitletud analüütikute hinnangul kallineb WTI nafta hind 2015. aasta lõpuks 15%, 100 dollarini barrelist. Brenti toornaftale ennustatakse aga tõusu vähem kui protsendi jagu, 110 dollarini barrelist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474