17. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõniste: taastuvenergia tasude kärpimine pidurdab elektrihinna tõusu

Riigikogu majanduskomisjoni liikme Toomas Tõniste (IRL) sõnul piirab taastuvenergia tasude vähendamine põhjendamatult suuri väljamakstavaid toetusi taastuvenergia tootjatele elektritarbijate arvelt.

"Tarbija seisukohast on taastuvenergia tasusid piirava eelnõu peamine tähtsus selles, et see tõmbab pidurit elektriarve tõusule, mis on tingitud taastuvenergia tasude pidevast tõusust. Tasusid vähendava eelnõu kohaselt peaks koormus tarbijale vähenema 2020. aastaks suurusjärgus 300 miljonit eurot," ütles Tõniste IRLi pressiteate vahendusel.

Tema sõnul on turukeskkond märkimisväärselt muutunud sellest ajast, kui täna kehtiv taastuvenergia toetustesüsteem riigikogus vastu võeti. "Taastuvenergia kasumilikkus on täna liiga kõrge võrreldes tarbijale langeva koormusega," ütles Tõniste.

Riigi ja tarbija huvi on tema kinnitusel, et taastuvenergia tasude suurus oleks põhjendatud. "Tänase skeemiga jätkates ei saa me kindlasti enam rääkida põhjendatud ning proportsioonis olevatest taastuvenergia tasudest, kuna 2020. aastal oleksid tasud tänasega võrreldes juba kahekordsed. Juba täna moodustavad taastuvenergia tasud elektriarves üle 10%," rääkis Tõniste.

Eelnõu kontekstis on Tõniste kinnitusel oluline ka see, et toetuse eest toodetaks maksimaalselt palju taastuvenergiat. Samuti on tema sõnul oluline tasakaal tarbija huvide ja tänaste ning uute tootjate õiguspärase ootuse vahel.

Riigikogu majanduskomisjonis menetleti täna taastuvenergia tasusid vähendavat eelnõud.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474